A keresetek bruttóban 3,6, nettóban 5 százalékkal nőttek – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetési szférában többen, a vállalkozásoknál pedig valamivel kevesebben álltak alkalmazásban 2013. első kilenc hónapjában, mint egy évvel ezelőtt, miközben a nonprofit szervezeteknél tizedével zsugorodott a létszám. A bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaság egészében 3,6 százalékkal nőttek. Az InfoTandem heti infografikája.


A Központi Statisztikai Hivatal által számon tartott 2,68 milliónyi magyarországi alkalmazott 68 százaléka a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozott az idei első kilenc hónap átlagában; létszámuk 0,3 százalékos csökkenést tükröz 2012. hasonló időszakához képest. A megfigyelt kör 29 százaléka valamely költségvetési intézménytől kapta a fizetését, s itt az állomány 2,7 százalékkal bővült. A nonprofit szervezeteknél tevékenykedő, bő 3 százaléknyi, 94,3 ezer fős alkalmazotti réteg viszont 10,7 százalékkal szűkebb volt a bázisévinél.

 

A teljes munkaidősök bruttó havi átlagkeresetei valamennyi csoportban nőttek; a legkevésbé, 3,3 százalékkal a nonprofit szervezeteknél – elérve a 208 ezer forintot –, a leggyorsabban, 3,9 százalékkal pedig a költségvetési körben, 205,4 ezer forintra emelkedve ezzel. A legjobban a megfigyelt vállalkozások dolgozói kerestek, átlagosan bruttó 238,1 ezer forintot, 3,6 százalékkal haladva meg a korábbit.

Ha a közszférában dolgozók közül kivesszük a közfoglalkoztatottakat, akkor bruttóban 223 ezer forintra jön ki a havi átlag, míg utóbbiaknak 77,1 ezer forintos járandósággal kellett beérniük. Átlagos létszámuk egyébiránt január–szeptemberben 88 ezer fő volt, ami másfélszerese az egy évvel ezelőttinek.

Továbbra is a pénzügyi, biztosítási területen fizették meg legjobban az embereket; az itt mért bruttó 471,6 ezer forint több mint duplája a 227,5 ezres nemzetgazdasági átlagnak. A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat tudott felmutatni, de az ide tartozók 145,4 ezer forintjánál a humán-egészségügyi és szociális ellátás alkalmazottai is csak szűk 10 ezer forinttal többel dicsekedhettek.

Nemzetgazdasági szinten a – családi kedvezmény nélkül számított – nettó átlagkereset 5 százalékkal nőtt január–szeptemberben, s 149 ezer forintot tett ki. Ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 103,3 ezer, a szellemieké 197,7 ezer forintra rúgott.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.