A készpénz felé mozdultak a kkv-k


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legalább 50 embert foglalkoztató vállalatoknak félmilliós pluszkiadást jelent éves szinten a tranzakciós illeték.


A kkv-k többségét ugyan érzékenyen érinti a tranzakciós illeték bevezetése, 40 százalékuk azonban egyelőre semmit nem tett a költségek mérséklésére, akik léptek, azok az utalások összevonásával, illetve több készpénzes művelettel reagáltak; olyan vállalkozás alig akad, amely az illeték miatt bankot váltott volna – derült ki a Budapest Bank kutatásából.

A megkérdezett vállalkozások 90 százaléka megérezte a tranzakciós illetéket, amely a cégek csaknem felének, főként a nagyobb, legalább 50 embert foglalkoztató vállalatoknak félmilliós pluszkiadást jelent éves szinten.

A jelentős költségnövekmény ellenére a vizsgált kkv-k 40 százaléka semmit nem tett a hatás mérséklésére, a reagálók összevonták utalásaikat, és a cégek csaknem 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy több készpénzes műveletet hajt végre.

A kutatás eredménye szerint a hazai kkv-k tartós banki kapcsolatokkal rendelkeznek. Egyharmaduk egyetlen bankkal áll kapcsolatban. Csak a nagyobb, több mint 100
munkavállalót foglalkoztató vállalatokra jellemző, hogy két vagy három pénzügyi partnerrel is rendelkeznek.

 

 

A Budapest Bank megbízásából a felmérést az NRC Piackutató végezte 2013 szeptemberében, a 200 millió és 10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások körében. A teljes minta 800 kkv, amely reprezentatív régió, tevékenység és az árbevétel nagysága szerint.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.