A lúd éve – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szarvasmarha-állomány immár évek óta emelkedő trendet mutat, a sertésekre ellenben rossz idők járnak: tavaly decemberben a 3 milliót sem érte el a számuk, holott egy évtizeddel korábban még 5 millió volt belőlük. A ludak viszont robbantottak. Az InfoTandem heti infografikája.


A marhák lehagyták a lovakat – legalábbis ami az állományi létszámok éves változását illeti. Tavaly decemberben ugyanis szarvasmarhából, ha minimális mértékben is, de többet regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, ellenben lóból jó ötödével kevesebbet. A négylábúak közül náluk rosszabbul csak a kecskék jártak. A legszédítőbb zuhanórepülésről viszont a vágógalamboknál beszélhetünk: a dúcok lakóinak száma 31 százaléknyit apadt.

 

Ebben az összevetésben az elmúlt év egyértelmű nyertesei a ludak, amelyek állománya 37 százalékkal hízott. E teljesítményükkel nem csak az enyhén fogyatkozó disznókat győzték le, hanem az összes fontosabb haszonállatot, beleértve a harmadik növekvő létszámú csoportot, a 4 százaléknyit erősítő juhokat is. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint a háziszárnyasok közül a kacsák, a tyúkok és a pulykák egyaránt megúszták egyszámjegyű visszaeséssel. Nem így a nyulak, amelyeket igencsak megtizedelt a mögöttünk lévő esztendő.

Amúgy a szarvasmarha-mezőny egy ideje viszonylag stabilan bővül, s 772 ezres létszáma immár fölötte van az egy évtizede mértnek. Ezen belül a 340 ezres tehénállomány egy év alatt nem változott, az elmúlt tíz évben viszont 10 ezerrel csökkent. A szarvasmarha-állomány 63 százalékát gazdasági szervezetek jegyzik, míg a fennmaradó hányad egyéni gazdaságoknál nevelkedik. Tavaly az előbbieknél 16 ezres növekedés, míg utóbbiaknál 4 ezres visszaesés történt. A vágómarha felvásárlási ára 2013 első 11 hónapjában 17 százalékkal ment lejjebb, míg a tehéntejé 12 százalékkal emelkedett.

A messze legnépesebb, 29 milliós populációval a tyúkok dicsekedhettek a december elsejei állatszámláláskor; rajtuk 60/40 százalékos arányban osztoznak a gazdasági szervezetek, illetve az egyéni gazdaságok. Egyébiránt decemberben tyúkot 548 ezer háztartásban tartottak, amelyből 246 ezer tekinthető egyéni gazdaságnak; az érintett vállalatok száma 288 volt az összeíráskor.

Ami a vágóállatok felvásárlási árait illeti, tavaly a kacsákért átlagosan 13, a tyúkokért 9, a pulykákért 5, a sertésekért pedig 3 százalékkal adtak többet a november végéig terjedő időszakban, mint egy évvel azelőtt. A vágólúd árak stagnált, a juhoké viszont 4 százalékkal mérséklődött.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.