Magyar Telekom – várakozáson felüli gazdasági eredmények


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Telekom Nyrt. 2022. évi konszolidált árbevétele éves összehasonlításban 7,8 százalékkal 746,7 milliárd forintra nőtt – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

A társaság adózott nyeresége 6,7 százalékkal 67,1 milliárd forintra emelkedett tavaly. A tavalyi negyedik negyedévben az árbevétel 3,6 százalékkal, 199,2 milliárd forintra nőtt, a nyereség viszont 7,0 százalékkal, 17,5 milliárd forintra csökkent.

A cég közölte azt is, hogy az igazgatóság maximálisan 44,06 milliárd forint – osztalékfizetést és részvény-visszavásárlást magában foglaló – részvényesi javadalmazást javasol, amely a 2022-ben elért módosított nettó eredmény nagyságrendileg 70 százalékának felel meg. Ebből az osztalék 29,46 milliárd forint, ami részvényenként 30,60 forintot jelent, emellett az igazgatóság maximum 14,60 milliárd forint értékű részvény visszavásárlásával számol. A Magyar Telekom várhatóan  április 19-én tartja idei éves közgyűlését, amelynek jóvá kell hagynia a javadalmazást.

A jelentés szerint a negyedik negyedévi összbevétel javulása mögött elsősorban a mobil adatforgalomból származó bevételek erőteljes emelkedése és a vezetékes szélessávú bevételek növekedése áll, továbbá  a forint macedón dénárral szembeni gyengülése felerősítette az észak-macedón leányvállalat hozzájárulását.

A mobil bevételek 7,3 százalékkal, 114,7 milliárd forintra nőttek 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a mobil adatforgalmi bevételek erőteljes növekedésének köszönhetően. Tavaly egész évben 11,4 százalékkal 433,1 milliárd forintra nőttek a mobil bevételek.

A vezetékes bevételek a negyedévben 6,6 százalékkal, 62,3 milliárd forintra nőttek, a csoport mindkét országában bővült az ügyfélbázis. A teljes évben 6,2 százalékkal 237 milliárd forintra nőttek a vezetékes bevételek.

A rendszerintegrációs (RI) és informatikai (RI/IT) bevételek 17,5 százalékkal, 22,2 milliárd forintra csökkentek 2022 negyedik negyedévében, és 5,3 százalékkal 76,4 milliárd forintra az év egészében.

A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) éves szinten 3,4 százalékkal 62,7 milliárd forintra csökkent a negyedik negyedévben, mivel a bruttó eredmény javulását ellensúlyozták a magasabb közvetett költségek, beleértve az 5,7 milliárd forintnyi távközlési pótadót is. Az egész évben az EBITDA 3,0 százalékkal 247,9 milliárd forintra nőtt, a javulást elsősorban a szolgáltatási bevételek növekedése, valamint egy informatikai leányvállalat 2022 első negyedévi értékesítéséből származó egyszeri nyereség okozta.

A jelentés idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki elmondta: az egyre növekvő kihívásokkal teli külső környezet ellenére a vállalat megőrizte erős kereskedelmi eredményét 2022-ben. Év végére 1,2 milliónál is több ügyfél kapcsolódott gigabit képes technológiával a vezetékes hálózatukhoz. Idén arra számítanak, hogy a gazdasági környezet miatt továbbra is nyomás nehezedik majd a nyereségességre, különösen az energiaárak és az emelkedő beszállítói költségek hatására.

Idén a bevételek 5-10 százalék közötti növekedésére számít a Telekom. A módosított nettó eredmény éves szinten mérsékelten növekedni fog és a szabad cash-flow megközelítőleg 60 milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzési szerint.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, szerdán a papír árfolyama változatlanul 377 forint maradt, forgalma 90,1 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 434 forint volt.

A menedzsment 5 százalékos várakozását meghaladva, 7,8 százalékkal magasabb árbevételt ért el a Magyar Telekom tavaly a számos kihívás ellenére, ami óriási eredmény, a növekedés motorja a mobiladat volt – mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Megjegyezte, hogy a részvények árfolyama reggel a tőzsde nyitásakor már 5 százalék feletti pluszban járt a kedvező számok hatására. iemelte, hogy tavaly több mint 25 százalékos növekedést mértek az egy főre jutó átlagos havi mobiladat-fogyasztásban, ami a 2021-es 7,6 gigabájtról 9,7 gigabájtra emelkedett. A SIM-kártyák száma 5,6 százalékkal közel 6 millióra bővült, ebből 3,8 millió az előfizetéses szerződéses ügyfél.

Kitért arra, hogy 2023-ban arra számítanak, hogy a kihívásokkal teli gazdasági környezet miatt továbbra is nyomás nehezedik majd a nyereségességre, különösen az energiaárak és az emelkedő beszállítói költségek hatására. Ezzel együtt a kereskedelmi teljesítménynek és az ügyfélszerződéseket érintő, korábban bejelentett díjkorrekciónak köszönhetően a tavalyihoz hasonló bevételnövekedésre számítanak 2023-ban.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes részletezte, hogy idén az árbevétel 5-10 százalék közötti növekedésével számolnak. Tavaly 7,8 százalékkal, 746,7 milliárd forintra nőtt a csoport összes bevétele az erős mobiladat-kereslet nyomán. A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül az előző évinél 15,9 százalékkal több, 126,7 milliárd forint volt 2022-ben, az idei évre erről nem közölt terveket a vállalat. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a makrogazdasági környezet és az árfolyamváltozások miatt nehéz becslést adni erre.

Kitért arra, hogy a Telekom az inflációs nyomás, az energiaárak és beszállítói költségek erőteljes növekedése miatt hajt végre inflációkövető, 14,5 százalékos díjkorrekciót március 1-től. Az első emelt összegű számlát az üzleti vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek márciusban, a lakossági vezetékes, lakossági mobil- és üzleti mobil-előfizetők pedig áprilisban kapják meg.

A vezérigazgató új piaci szolgáltató várható megjelenéséhez kapcsolódó felvetésre azt mondta, hogy erősödni fog a verseny, a stratégiájuk megvan a piacra, annak megfelelően fognak eljárni.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama szerdán nem változott, 377 forint maradt, forgalma 90,1 millió forint volt. Csütörtökön a nyitást követően már 398,5 forintra erősödött, majd azóta átlépte a 400 forintos ellenállását. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 434 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Magyarországnak bőven van teendője a régiós “hosszútávfutásban”

A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül az egyik fontos mutató, a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP – alapján a magyar gazdaság gyengébben áll a többi régiós országhoz képest. Az uniós átlag háromnegyedénél jár most Magyarország, míg Csehország 91, Lengyelország 80, Románia 78 százalékos arányt tud felmutatni, miközben Szlovákia viszont csak 73 százalékot. Ahhoz, hogy a magyar felzárkózás ütemesebb legyen, a képzett, minőségi munkaerő irányába kell elmozdulni.

2024. április 19.

Az MNB 28 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését – közölte a jegybank pénteken.

2024. április 19.

Rosszul meghatározott árral sokat lehet bukni az ingatlaneladáson

Minél hosszabb ideig van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb az esély, hogy csak komoly árengedménnyel lehet értékesíteni, mutatott rá az Otthon Centrum elemzése, amely az értékesítési idő és az alku mértékének összefüggését vizsgálta.