Anyagi biztonságra vágynak a munkavállalók, az Audi a legvonzóbb munkahely


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világban zajló gazdasági események következtében felértékelődött az anyagi biztonság, a stabilitás és a hosszú távú karrier szerepe a munkavállalók körében. Bár továbbra is az alapbér a legfontosabb szempont a munkahely-választáskor, a növekvő bizonytalanság átalakította a munkahelyválasztási preferenciákat: a rugalmas munkaidő és a kiszámítható időbeosztás helyett előtérbe került a karrier és a túlóra-kifizetés.

A PwC Magyarország közel 25 000 válaszadó részvételével készült felmérése szerint a folyamatosan változó, bizonytalan geopolitikai és gazdasági környezetben jelentősen módosultak a legfontosabb munkavállalói igények a korábbi évek eredményeihez képest. A munka-magánélet egyensúlyánál, illetve a szociális szükségletek kielégítésénél fontosabb lett az egzisztenciális biztonság. Ennek megteremtését a munkavállalók egyre inkább a munkáltatójuktól várják az anyagiak és a karrier szempontjából egyaránt.

Ezzel összhangban az egy évvel korábbi eredményekhez képest visszaszorultak a jólléthez köthető elemek. A home office lehetősége és a munkahelyi humán tényezők, mint például a felettes személye vagy a kollégákkal való jó kapcsolat bár továbbra is jelentősek, a biztonságot nyújtó, stabil munkahely jelenleg nagyobb szerepet kap.

A PwC Magyarország felmérte a hazai munkahelyválasztási preferenciákat a fiatalok és a tapasztalt szakemberek körében, a legfontosabb megállapításaik:

 • A munkahely kiválasztásánál továbbra is az alapbér a legfontosabb szempont, melyet a karrierlehetőségek és a túlóra-kifizetés követ.
 • A bizonytalan gazdasági és geopolitikai környezetben a munka-magánélet egyensúlyánál, illetve a szociális szükségletek kielégítésénél fontosabb lett az egzisztenciális biztonság.
 • Ezzel összhangban a jólléthez köthető elemek, a home office lehetősége és a munkahelyi humán tényezők szerepe visszaszorultak munkahely-választáskor.
 • A fiatal munkavállalók számára kiemelten fontos a személyes jelenlét, így az otthoni munkavégzés lehetőségére is kisebb igényük van tapasztaltabb társaiknál.
 • Bár a négynapos munkahét bevezetésének ötlete igen népszerű, egyéb kompenzációs elemekkel együtt vizsgálva egyelőre nem priorizálják a munkavállalók.
 • Fokozott figyelmet kell fordítani a munkavállalók támogatására annak érdekében, hogy a kedvezőbb gazdasági környezetben újrainduló fejlődést megalapozza a vállalat.

A PwC 2022 Legvonzóbb Munkahelye Díjakat összesen tíz iparági, valamint egy összesített kategóriában osztották ki a kutatásban részt vevők értékelése alapján. Az első helyezettek iparágak szerint:

 • Autóipari gyártó – Audi Hungaria
 • Energetika és közüzem – MOL Magyarország
 • FMCG – Coca Cola
 • Gyártó – Bosch csoport
 • Gyógyszeripar – Richter Gedeon
 • Kiskereskedelem – Lidl Magyarország
 • Pénzügy – OTP Bank
 • SSC/BSC – bp Hungary
 • Technológia – Microsoft Magyarország
 • Telekommunikáció és média – Magyar Telekom

Összesített 1. helyezett – Audi Hungaria

További részletek ITT.

Forrás: PwC Magyarország.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Az IKEA tűzveszély miatt visszahív több VARMFRONT hordozható töltőt

Az áruház azt kéri a vásárlóktól, hogy a VARMFRONT 10 400 mAh kapacitású hordozható töltőt (modellszám: E2038) és a VARMFRONT 5200 mAh kapacitású hordozható töltőt (modellszám: E2037) ne használják, mert ezek gyártási hiba miatt tűzbiztonsági kockázatot jelenthetnek.  

2024. július 17.

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás – jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására – nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére. De vajon honnan lehet tudni, mely cégek érintettek?

2024. július 17.

Blochamps Capital: Külföldre csábulhatnak a privátbanki ügyfélpénzek

Az új illetékintézkedésekkel a devizaügyletek mind nagyobb részét külföldi szolgáltatóhoz vihetik a privátbanki ügyfelek, ráadásul erre a nemzetgazdaságilag fontos ügyfélszegmensre a határon átnyúló vagyonkezelési szolgáltatók is kivethetik a hálójukat – hívja fel a figyelmet Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a cég közleményében.