Anyagi biztonságra vágynak a munkavállalók, az Audi a legvonzóbb munkahely


A világban zajló gazdasági események következtében felértékelődött az anyagi biztonság, a stabilitás és a hosszú távú karrier szerepe a munkavállalók körében. Bár továbbra is az alapbér a legfontosabb szempont a munkahely-választáskor, a növekvő bizonytalanság átalakította a munkahelyválasztási preferenciákat: a rugalmas munkaidő és a kiszámítható időbeosztás helyett előtérbe került a karrier és a túlóra-kifizetés.

A PwC Magyarország közel 25 000 válaszadó részvételével készült felmérése szerint a folyamatosan változó, bizonytalan geopolitikai és gazdasági környezetben jelentősen módosultak a legfontosabb munkavállalói igények a korábbi évek eredményeihez képest. A munka-magánélet egyensúlyánál, illetve a szociális szükségletek kielégítésénél fontosabb lett az egzisztenciális biztonság. Ennek megteremtését a munkavállalók egyre inkább a munkáltatójuktól várják az anyagiak és a karrier szempontjából egyaránt.

Ezzel összhangban az egy évvel korábbi eredményekhez képest visszaszorultak a jólléthez köthető elemek. A home office lehetősége és a munkahelyi humán tényezők, mint például a felettes személye vagy a kollégákkal való jó kapcsolat bár továbbra is jelentősek, a biztonságot nyújtó, stabil munkahely jelenleg nagyobb szerepet kap.

A PwC Magyarország felmérte a hazai munkahelyválasztási preferenciákat a fiatalok és a tapasztalt szakemberek körében, a legfontosabb megállapításaik:

 • A munkahely kiválasztásánál továbbra is az alapbér a legfontosabb szempont, melyet a karrierlehetőségek és a túlóra-kifizetés követ.
 • A bizonytalan gazdasági és geopolitikai környezetben a munka-magánélet egyensúlyánál, illetve a szociális szükségletek kielégítésénél fontosabb lett az egzisztenciális biztonság.
 • Ezzel összhangban a jólléthez köthető elemek, a home office lehetősége és a munkahelyi humán tényezők szerepe visszaszorultak munkahely-választáskor.
 • A fiatal munkavállalók számára kiemelten fontos a személyes jelenlét, így az otthoni munkavégzés lehetőségére is kisebb igényük van tapasztaltabb társaiknál.
 • Bár a négynapos munkahét bevezetésének ötlete igen népszerű, egyéb kompenzációs elemekkel együtt vizsgálva egyelőre nem priorizálják a munkavállalók.
 • Fokozott figyelmet kell fordítani a munkavállalók támogatására annak érdekében, hogy a kedvezőbb gazdasági környezetben újrainduló fejlődést megalapozza a vállalat.

A PwC 2022 Legvonzóbb Munkahelye Díjakat összesen tíz iparági, valamint egy összesített kategóriában osztották ki a kutatásban részt vevők értékelése alapján. Az első helyezettek iparágak szerint:

 • Autóipari gyártó – Audi Hungaria
 • Energetika és közüzem – MOL Magyarország
 • FMCG – Coca Cola
 • Gyártó – Bosch csoport
 • Gyógyszeripar – Richter Gedeon
 • Kiskereskedelem – Lidl Magyarország
 • Pénzügy – OTP Bank
 • SSC/BSC – bp Hungary
 • Technológia – Microsoft Magyarország
 • Telekommunikáció és média – Magyar Telekom

Összesített 1. helyezett – Audi Hungaria

További részletek ITT.

Forrás: PwC Magyarország.Kapcsolódó cikkek

2022. december 6.

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak. 

2022. december 5.

Továbbra is mélyponton a használtautó-import

Novemberben sem mozdult felfelé a forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma – állapította meg a Datahouse friss adatai alapján hétfői elemzésében a JóAutók.hu kereskedő portál. A Das WeltAuto kereskedői hálózat szerint továbbra sem kedvez a használtautó-importnak a 400 forint körüli euróárfolyam.

2022. december 5.

Stagnált a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).