Augusztusban 665 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet


Augusztusban 665 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, júliushoz képest az export kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslését csütörtökön.

Augusztusban a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 665 millió euró volt, az egyenleg 2,3 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Júliushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6 százalékkal csökkent. A kivitel értéke augusztusban 11,3 milliárd euró (4354 milliárd forint), a behozatalé 10,6 milliárd euró (4098 milliárd forint) volt – közölte a KSH.

Augusztusban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 1,7, az importé 19 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 0,8, a behozatalé 7,6 százalékkal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,3 milliárd euróval javult. Az egyenleg 44 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,0, a behozatalban 15 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 11 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,2, a dollárral szemben 11 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. augusztusi áron számított kivitele 0,5 százalékkal nagyobb, behozatala 15 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben közel tizedével emelkedett, behozatalban ugyanekkora mértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel tizedével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több mint tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben közel tizedével, a behozatalban pár százalékkal mérséklődött. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,3 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg behozatalban 6,1 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,2, importvolumene 8,7 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gumigyártmány, importban az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,3 százalékponttal csökkentette a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 3,0 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 31, importvolumene 26 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz, az importoldali esetében a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét az exportban 1,4 százalékponttal növelték, míg az importban a teljes volumencsökkenést 4,3 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,2 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 12 százalékkal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalmat nem befolyásolta, míg az importcsökkenés ütemét 0,6 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,8 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 11 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,7 milliárd euróval javult, 1,2 milliárd eurós többlet keletkezett. „Az export 77, az import 70 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban” – ismertette a KSH.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 0,3 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 524 millió euróval javult, 574 millió eurós passzívumot mutatott.

Az első nyolc hónapban a kivitel értéke 100,0 milliárd euró (38,2 ezer milliárd forint), a behozatalé 94,4 milliárd euró (36,1 ezer milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest az első nyolchavi kivitel volumene 5,6 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 1,1 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 11,2 milliárd euróval javult, a többlet 5,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 3,3 százalékkal nőtt, míg a behozatalban 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 5,2 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 0,2 százalék, a dollárhoz viszonyítva 1,5 százalékkal értékelődött fel – közölte a KSH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

2024. június 14.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.