Az eszközkezelő az új igénylőknek bérlet helyett részletfizetést kínál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az utolsó pillanatban jelentkező ügyfelekkel az eszközkezelő már nem köt bérleti szerződést, hanem kedvezményes feltételek mellett, egyösszegben vagy részletfizetéssel értékesíti nekik az ingatlant.

A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen – írja közleményében a  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Ennek érdekében 2018. november 21-én törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint visszaadjuk lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A törvényjavaslat benyújtásáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez (NET Zrt.) vagy a pénzintézetekhez beadott szándéknyilatkozatokat a NET Zrt. még befogadta, ennek keretében további 1850 bajba jutott devizahiteles részére biztosított a programba való bekerülés. A NET Zrt. első körben nekik kezdi postázni azt a tájékoztató levelet, amelyre 60 napon belül kell válaszolniuk a megfelelő nyilatkozat kitöltésével és visszaküldésével. A leveleket az első körben érintetteknek január 31-ig küldik meg.

Fontos tudni, hogy az utolsó pillanatban jelentkező ügyfelekkel a NET Zrt. már nem köt bérleti szerződést, ugyanakkor a felajánlott lakóingatlant megvásárolja, az ingatlan vételárát a jelzáloggal rendelkező hitelezőnek kifizeti, a tartozás így megszűnik, az ügyfél pedig kedvezményes feltételek mellett, egyösszegben vagy részletfizetéssel visszavásárolhatja ingatlanát. Az érintetteknek 60 napjuk van arra, hogy erről nyilatkozzanak, ellenkező esetben a NET Zrt. nem vásárolja meg az ingatlant.

A programba már korábban bekerült, közel 32 ezer határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfél részére  a NET Zrt. a következő körben, március 31-ig juttatja el azt a tájékoztató levelet, amelynek megválaszolására szintén 60 nap áll majd rendelkezésre.

A 2011 óta működő NET Program a kitűzött célokat elérte és a legkritikusabb időszakban mentőövet nyújtott a rászorultaknak. Így minden olyan bajba jutott devizahiteles, aki akart és a jogszabályi feltételeknek megfelelt, bekerülhetett a programba – zárul a miniszter közleménye.Kapcsolódó cikkek

2022. október 5.

Gyengült a fizetési fegyelem

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem – közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján.