Az év végére utolérheti magát a világgazdaság – infografika Koronavírus


A jelenlegi várakozások szerint a globális GDP akár 5 százalékkal is nőhet az idén, ledolgozva a világjárvány miatti visszaesést. Kína már most pozitívban lehet. Az InfoTandem infografikája.

Ebben az évszázadban még nem mértek olyan gyors globális növekedési tempót, mint amilyenre a jelenlegi várakozások szerint az idén esély mutatkozik. A PwC friss előrejelzése, a Global Economy Watch 2021 szerint – amely egyebek mellett az IMF és az OECD adatait és várakozásait szintetizálja – a globális GDP piaci árfolyamon számítva hozzávetőleg 5 százalékkal bővülhet. Ez azt jelenti, hogy a világgazdaság teljesítménye az év végére, a jövő év elejére visszakapaszkodhat a járvány előtti szintre.

A kedvező összkép persze igen változatos részletekből áll össze, akár az időbeli eloszlást, akár az egyes meghatározó országok teljesítményét nézzük. Ami az ütemezést illeti, a következő 3–6 hónap mindenképpen küzdelmesnek ígérkezik, különösen a jelenlegi téli hónapokat élő északi féltekén, félő ugyanis, hogy több helyütt újabb korlátozó intézkedésekre lesz szükség. Így több fejlett országban is előfordulhat, hogy az első negyedévet még a visszaesés jellemzi majd, s inkább csak az év második felében kap új erőre a gazdaság.

Ez nagyban függ attól, hogy a védőoltásokat sikeresen és gyorsan alkalmazzák-e, s a fejlett országokban mikorra sikerül a lakosság legalább kétharmadát beoltani. Szintén befolyásolja a kilátásokat, hogy a világ jelentős gazdaságaiban továbbra is laza fiskális, monetáris és pénzügyi feltételek érvényesülnek-e majd.

Országonként vizsgálva, úgy tűnik, a meghatározó szereplők közül Kína áll a legjobban, ahol a gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előttit. A PwC szakemberei szerint a kilábalás ott lesz lassabb, ahol a szolgáltatási szektor a meghatározó (ilyen például az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország), valamint ahol főként a tőkejavak exportjára épül a gazdaság (mint Németországban és Japánban).

A világjárvány következményeként a reál-GDP 2020-ban globálisan 3,9 százalékkal csökkent az előzetes számítások szerint; a legtöbb fejlett országban visszaesést mértek. A zuhanás a pandémiával különösen sújtott Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban a 9 százalékot is meghaladta, de ebbe a körbe tartozik például India is. A legfejlettebbek közül Németország és Japán is 5 százalék fölötti mínuszt kénytelen elkönyvelni, míg az Egyesült Államoknak és Oroszországnak „csupán” 4 százalék körüli visszaesést kell ledolgoznia.

A mélyről induló India mellett az eleve pozitívban lévő Kínától várható az idén a leglátványosabb felfutás, e két országban 8–9 százalékkal is erősödhet a GDP. Az amerikai és a német gazdasági teljesítmény bő 3 százalékkal, a japáné ennél valamivel szerényebben bővülhet a várakozások szerint.

A környezet 2021-ben kiemelt hangsúlyt kap, lehetőséget kínálva a nettó nulla kibocsátásra történő gazdasági és politikai átmenet felgyorsítására. A környezetvédelmi projektek finanszírozására szolgáló – a fix hozamú értékpapírok globális piacának jelenleg alig 5 százalékát kitevő – úgynevezett zöld kötvények kibocsátása az idén összességében több mint 40 százalékkal bővülhet, és értéke először haladhatja meg az 500 milliárd dollárt.

A foglalkoztatási problémák viszont még jó ideig fent maradhatnak; az OECD a világjárványt megelőző körülbelül 5 százalékos rátához képest 7 százalék körüli munkanélküliségi szintet jelez előre tagállamaiban.Kapcsolódó cikkek

2022. január 14.

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon egy év alatt 13,8 százalékkal 7851 milliárd forintra nőtt 2021. december végére; az év utolsó hónapjában a növekedés mértéke 2,5 százalékot, 191 milliárd forintot tett ki – tájékoztatta a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

2022. január 14.

Decemberben is 7,4 százalékkal nőttek az árak

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, az egy hónappal korábbi szintet 0,3 százalékkal haladták meg, az év egészében pedig átlagosan 5,1 százalékkal nőttek az előző évhez képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. január 14.

Nőtt az építőipar termelése

Novemberben 12,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest, az épületek építése 11,6 százalékkal, az egyéb építményeké 14,8 százalékkal bővült – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).