Nagyot nőtt az irodapiaci kínálat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly a negyedik negyedévben négy irodaépület – a Váci Greens E irodaház, a Szervita Square, a Csalogány 43 irodaterületei és az Alphagon irodaház – átadásával 38 850 négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodapiaci állomány – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

A közlemény szerint a főváros teljes irodaállománya jelenleg 3 millió 903 ezer 840 négyzetmétert tesz ki, amelyen belül 3,28 millió négyzetméteren modern spekulatív irodaterület, mintegy 615 ezer négyzetméteren pedig egy-egy cég saját tulajdonú irodaháza található.

Hozzátették, hogy 2020 negyedik negyedévében az üresedési ráta 9,1 százalékra nőtt, ami 1,0 százalékpontos negyedéves és 3,5 százalékpontos éves növekedést jelent. A legalacsonyabb, 4,3 százalékos üresedési rátát az Észak-Buda alpiacon, míg a legmagasabbat 29,3 százalékkal továbbra is az agglomerációban mérték.

A bruttó kereslet 2020 negyedik negyedévében 86 310 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 9 százalékos növekedés, az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban 57 százalékos visszaesés. A teljes keresleten belül továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt, ezek tették ki a bérbeadási volumen 44 százalékát, míg az új szerződések a kereslet 42 százalékát adták, a bővülések és előbérleti szerződések részaránya pedig egyaránt 7 százalék volt.

Kiemelték, a 2020 negyedik negyedéves irodapiaci adatok továbbra is tükrözik a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet elmarad a korábbi évek trendjétől, a tranzakciók száma csökkenést mutat.

A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlantanácsadók.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2018. február 28.

Idén sok lesz a cégfelvásárlás

Kialakult egy nemzeti tőkés réteg, amely mozgatja a piacot. A Telenor eladásával megdőlhet a cégfelvásárlási rekord. A KPMG elemzése.

2019. november 8.

Trendforduló a lakáspiacon – infografika

Egy éves távon immár minden ötödik válaszadó árcsökkenésre számít a fővárosi lakásáraknál, miközben a további drágulást várók aránya 68 százalékról 10 százalékra zuhant. Az InfoTandem infografikája.