Az ingatlanosok késnek a legtöbbet a számlafizetéssel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2015 első félévében a csökkenő fizetési határidőknek szerencsére több cég tudott megfelelni, azonban akik késve fizették ki számláikat többet késtek, mint 2014 azonos időszakában, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Jelenleg az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek a legtöbbet a számlafizetetéssel.


Az átlagos fizetési határidő elmúlt féléves átlagát összevetve az egy évvel ezelőtti állapottal azt tapasztaljuk, hogy a magyar cégek az elmúlt hat hónapban kisebb fizetési határidőket engedélyeztek partnereiknek, mint korábban. Míg 2014 első félében 27 nap volt az átlagos fizetési határidő hazánkban, addig az elmúlt fél évben átlagosan 25 napos számlafizetési határidő volt jellemző. Azaz a cégek kevésbé engedékenyek a hosszabb fizetési határidőkkel kapcsolatban, ami arra utal, hogy a piaci bizalom még nem állt helyre. A legnagyobb fizetési határidő a vegyiparra, az elektronikai termékek gyártására, a fafeldolgozásra és a gépiparra volt jellemző 2015 első félévében; itt az átlagos fizetési határidő meghaladták a 35 napot.  

Bizakodásra adhat okot, hogy a határidőben kiegyenlített számlák aránya javult, azaz míg 1 éve csupán a számlák 63 %-át fizették ki időben, addig idén már 67 %-át. Sajnos azonban azok, akik nem tudták időben kifizetni számlájukat átlagosan többet késtek ebben a fél évben, mint egy évvel korábban. A cégek tehát általánosságban szigorítottak a fizetési határidőkön, és ennek szerencsére több partnerük meg is tud felelni, azonban a késésbe esők sajnos az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva nagyobb késéssel tudnak csak teljesíteni.

Ez alapján jól látszik, hogy van egy erős réteg, ami szerencsére növekszik és határidőben tud fizetni, viszont akik késnek számláikkal még nagyobb csúszásokba esnek, azaz a cégvilág fizetőképesség szempontjából jobban kettészakadt, mint korábban. Ma átlagosan, ha egy vállalkozás nem tudja számláját időben kifizetni 19 napot késik a teljesítéssel, a tavalyi év első felében ez a szám „csupán” 16 nap volt.

Kiskönyvtár az áfáról sorozat két új kötete + Vacsora-kódex

– Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban

– Különös adózási módok az áfa rendszerében és a

– Vacsora-kódex

Rendelje meg most >>

A legtöbbet késő szektorok listáját az ingatlanügyletek (50 nap) és az építőipar vezeti (32 nap). Arányait tekintve a papíriparban és az építőiparban tudják legkevésbé határidőben fizetni számláikat a cégek, vagyis ebben a két szektorban találkozunk arányaiban a legtöbb késve fizetett számlával. Ezekre az iparágakra érdemes kiemelt figyelmet fordítani utólagos fizetés engedélyezése esetén. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a fizetési tapasztalatok és szokások vizsgálata minden szerződéskötés esetén lényeges információhoz juttatja a cégeket. Amennyiben látják, hogy partnerük máshol késve fizet, érdemes szigorúbb fizetési feltételeket megszabni, előleget vagy előre utalást kérni. Az alapos cégminősítés, a fizetési szokások vizsgálata azonban nemcsak a veszélyek feltérképezésénél nyújt segítséget. Akkor is hasznos információval szolgál, ha egy vállalkozás azt szeretné feltérképezni, hogy milyen piacokra célozzon, melyek azok a jól fizető vállalkozások, amelyekkel érdemes felvennie a kapcsolatot.

Megyénként Békés, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik a legnagyobb arányban időben a cégek számláikat, itt a 71 %-ot is meghaladja a határidőben fizetett számlák aránya. A határidőben fizetett számlák tekintetében Somogy, Zala megye és a Főváros van leginkább lemaradva, mivel itt a számlák kevesebb, mint 65 %-át fizetik időben.

Ha megyénként vizsgáljuk az átlagos pénzhez jutási idő (átlagos késedelmek és átlagos fizetési határidők összege) alakulását, akkor Somogy, Veszprém, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében kell a legtöbbet pénzükre várniuk a hitelezőknek. Ráadásul, ha az idei első félév adatait vetjük össze a tavalyi év azonos időszakával, akkor ezeken a területeken romlott is a helyzet az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Somogy megyében a legrosszabb a helyzet a cégek fizetési fegyelme tekintetében, mivel itt fizetik a legkevesebb számlát időben a vállalkozások, és amennyiben egy cég késik a fizetéssel, akkor itt tart a legtovább pénzünkhöz jutni.

Adó Jogtár Plusz Ingyenes próbalehetőség

Adó, tb és számvitel témák joganyagai, szakértői magyarázatok, számítási példák, gyorskereső, cégeditor, változásmutató – most egy hónapig ingyenesen!

Regisztráljon és próbálja ki >>

2015 első felében azt tapasztalhattuk, hogy a cégek tovább szigorítottak a fizetési feltételeken és átlagosan előbb várják a pénzt, mint 2014 első 6 hónapjában. Szerencsére ennek a szigornak többen tudnak megfelelni, mint korábban, tehát összességében javul a fizetési morál. Sajnos azonban van egy leszakadó cégréteg, aki nem tud időben fizetni. Átlagosan ők idén többet késnek a számlák kifizetésével, mint tavaly, ami arra utal, hogy a fizetési nehézségekkel küzdők fizetőképessége tovább romlott.Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Újra jöhet a kőolaj a Barátság vezetéken

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság.