Becsukták a kódexet a kereskedők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kereskedők a versenyjogi aggályokra hivatkozva az egész élelmiszer-etikai kódexet elutasítják.

Habár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az élelmiszer-etikai kódexnek csak az egyes pontjait vizsgálja, a kereskedők a versenyjogi aggályokra hivatkozva az egész kódexet elutasítják – írja a Népszabadság. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának elmondása szerint azért függesztették fel az etikai kódex alkalmazását, mert a GVH vizsgálja annak tartalmát.

Vámos szerint nem tudni, hogy a GVH a kódex mely pontjait kifogásolja, ráadásul úgy látja: az ügyet bármikor magához vonhatja az uniós versenyhatóság is, noha ezt Mihálovits András, a GVH szóvivője szerint Brüsszel eddig nem jelezte. A GVH szerint az etikai kódexnek azon pontjairól vélelmezhető, hogy az áruk szabad áramlásáról szóló uniós irányelvbe ütköznek, amelyek a hazai termékeket favorizálják.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint az barátságtalan gesztus, hogy az OKSZ egyeztetés nélkül döntött a kódex bevezetésének elhalasztása mellett. Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke arra vár, hogy a földművelési tárca mikor hívja egyeztetésre a kódexet aláíró feleket. Sirman Ferenc, az FVM szakállamtitkára szerint erre kedden kerül sor. Elmondása szerint az FVM felelősnek érzi magát a megállapodásért, amelyet nem tart a versenytörvénybe ütközőnek.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.