Becsukták a kódexet a kereskedők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kereskedők a versenyjogi aggályokra hivatkozva az egész élelmiszer-etikai kódexet elutasítják.

Habár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az élelmiszer-etikai kódexnek csak az egyes pontjait vizsgálja, a kereskedők a versenyjogi aggályokra hivatkozva az egész kódexet elutasítják – írja a Népszabadság. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának elmondása szerint azért függesztették fel az etikai kódex alkalmazását, mert a GVH vizsgálja annak tartalmát.

Vámos szerint nem tudni, hogy a GVH a kódex mely pontjait kifogásolja, ráadásul úgy látja: az ügyet bármikor magához vonhatja az uniós versenyhatóság is, noha ezt Mihálovits András, a GVH szóvivője szerint Brüsszel eddig nem jelezte. A GVH szerint az etikai kódexnek azon pontjairól vélelmezhető, hogy az áruk szabad áramlásáról szóló uniós irányelvbe ütköznek, amelyek a hazai termékeket favorizálják.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint az barátságtalan gesztus, hogy az OKSZ egyeztetés nélkül döntött a kódex bevezetésének elhalasztása mellett. Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke arra vár, hogy a földművelési tárca mikor hívja egyeztetésre a kódexet aláíró feleket. Sirman Ferenc, az FVM szakállamtitkára szerint erre kedden kerül sor. Elmondása szerint az FVM felelősnek érzi magát a megállapodásért, amelyet nem tart a versenytörvénybe ütközőnek.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.