Befellegzett az alkalmi munkának?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az érdekvédelmi szervezetek szerint nem nő a legális foglalkoztatás jövőre, ha elektronikus lesz az alkalmi munkavállalás és a munkáltatók a normál munkaviszony adminisztrációjához hasonlóan jelentenek be mindenkit az adóhatóságnál.

A foglalkoztatottság legalizálásában várhatóan nem lesz előrelépés az alkalmi munkavállalás rendjének elektronikus útra terelése nyomán, mert egy ilyen rendszer bevezetésével nem szűnnek meg azok a közgazdasági kényszerszituációk, amelyek feketemunkára kényszerítik a szektor munkaadóit és munkavállalóit, legfeljebb a fenyegetettségük lesz nagyobb – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke. Az alkalmi munkavállalás szabályainak gyökeres átalakítását tervezi a kormány 2009 januárjától: várhatóan megszűnik a jelenlegi alkalmi munkavállalói könyvek (am-könyv) és közteherjegyek használata. A munkáltatók jövőre a normál munkaviszony adminisztrációjához hasonló módon teljesítik bejelentési, járulékbevallási és -fizetési kötelezettségüket az adóhatóság felé.

A szabályozás megváltoztatásától a visszaélések számának csökkenését, a munkavállalók jogbiztonságának javulását, a munkaügyi ellenőrzések hatékonyabbá válását és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékfizetési morál javulását, valamint a tb-bevételek növekedését várja a kormányzat – tudta meg lapunk a munkaügyi tárcától. Az alkalmi foglalkoztatás szabályozásának átfogó felülvizsgálata már 2008 elején elkezdődött, mivel mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalról rengeteg visszaélést tapasztaltak az am-könyvvel kapcsolatban. Jelenleg a koncepció egyes elemeinek véglegesítésénél és a részletszabályok kidolgozásánál tart a minisztérium. Az alkalmi munkavállalás szabályainak újragondolását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség statisztikái is alátámasztják, hiszen csak 2008. január és június között 12,4 ezer szabálytalanul foglalkoztatott am-könyves munkavállalót találtak. A legtöbb visszaélés az építőipart terheli. Bár az ÉVOSZ mindenképpen támogatja az építőipar kifehéredését, és attól tartunk, hogy az átalakítás további terheket ró az építőipar kis- és középvállalkozói csoportjaira – tette hozzá Koji.

Nagyon szomorú, hogy az am-könyv eredeti ötletét rossz helyen alkalmazták. A probléma az, hogy nem azokban az ágazatokban használták, ahol szükség lett volna rá, hanem a kedvezményes, 20-22 százalékos járulékfizetés miatt általános foglalkoztatási formává vált – tudtuk meg Pataky Pétertől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökétől. Véleménye szerint félő, hogy az elektronikus rendszerre való áttérés ellehetetleníti az am-könyves foglalkoztatás kialakításának eredeti célját, a tényleges alkalmi munka könnyebbé tételét.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Továbbra sincs jó hangulat a kkv-szektorban  

A K&H kkv bizalmi index tavaly év végén látott reményteli javulása az idei első negyedévben ismét megtorpant: 4 pontos csökkenéssel -10 ponton áll a mutató, ami így már közel két éve a negatív tartományban van. A visszaesés fő oka a munkaerőhelyzet és a gazdasági kilátások negatív megítélése.

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.