Befellegzett az alkalmi munkának?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az érdekvédelmi szervezetek szerint nem nő a legális foglalkoztatás jövőre, ha elektronikus lesz az alkalmi munkavállalás és a munkáltatók a normál munkaviszony adminisztrációjához hasonlóan jelentenek be mindenkit az adóhatóságnál.

A foglalkoztatottság legalizálásában várhatóan nem lesz előrelépés az alkalmi munkavállalás rendjének elektronikus útra terelése nyomán, mert egy ilyen rendszer bevezetésével nem szűnnek meg azok a közgazdasági kényszerszituációk, amelyek feketemunkára kényszerítik a szektor munkaadóit és munkavállalóit, legfeljebb a fenyegetettségük lesz nagyobb – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke. Az alkalmi munkavállalás szabályainak gyökeres átalakítását tervezi a kormány 2009 januárjától: várhatóan megszűnik a jelenlegi alkalmi munkavállalói könyvek (am-könyv) és közteherjegyek használata. A munkáltatók jövőre a normál munkaviszony adminisztrációjához hasonló módon teljesítik bejelentési, járulékbevallási és -fizetési kötelezettségüket az adóhatóság felé.

A szabályozás megváltoztatásától a visszaélések számának csökkenését, a munkavállalók jogbiztonságának javulását, a munkaügyi ellenőrzések hatékonyabbá válását és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékfizetési morál javulását, valamint a tb-bevételek növekedését várja a kormányzat – tudta meg lapunk a munkaügyi tárcától. Az alkalmi foglalkoztatás szabályozásának átfogó felülvizsgálata már 2008 elején elkezdődött, mivel mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalról rengeteg visszaélést tapasztaltak az am-könyvvel kapcsolatban. Jelenleg a koncepció egyes elemeinek véglegesítésénél és a részletszabályok kidolgozásánál tart a minisztérium. Az alkalmi munkavállalás szabályainak újragondolását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség statisztikái is alátámasztják, hiszen csak 2008. január és június között 12,4 ezer szabálytalanul foglalkoztatott am-könyves munkavállalót találtak. A legtöbb visszaélés az építőipart terheli. Bár az ÉVOSZ mindenképpen támogatja az építőipar kifehéredését, és attól tartunk, hogy az átalakítás további terheket ró az építőipar kis- és középvállalkozói csoportjaira – tette hozzá Koji.

Nagyon szomorú, hogy az am-könyv eredeti ötletét rossz helyen alkalmazták. A probléma az, hogy nem azokban az ágazatokban használták, ahol szükség lett volna rá, hanem a kedvezményes, 20-22 százalékos járulékfizetés miatt általános foglalkoztatási formává vált – tudtuk meg Pataky Pétertől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökétől. Véleménye szerint félő, hogy az elektronikus rendszerre való áttérés ellehetetleníti az am-könyves foglalkoztatás kialakításának eredeti célját, a tényleges alkalmi munka könnyebbé tételét.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

Kósa Lajos az atipikus foglalkoztatási formákat méltatta

Egy modern gazdaság nem nélkülözheti az olyan atipikus és rendkívül rugalmas foglalkoztatási formákat, amelyeket a szövetkezetek kínálnak – mondta az Országos Szövetkezeti Tanács újraválasztott elnökeként a fideszes politikus.

2022. július 1.

A lakosság többsége bízik a biztosítókban

A biztosítókba vetett bizalom továbbra is magas, 53,4 pont, a biztosítókkal szembeni összelégedettséget mérő index értéke pedig 80,8 pont a 100 fokú skálán – közölte az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérését a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).