Behúzhatja a féket a világkereskedelmi forgalom


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világkereskedelmi forgalom jelentős visszaesését jelzi előre a kieli IfW gazdaságkutató intézet februárban végzett felmérésen alapuló, frissített adatok alapján kalkulált kereskedelmi indikátora.

A kieli IfW gazdaságkutató intézet (Kiel Institut für Weltwirtschaft) Kieli Kereskedelmi Mutatója (Kiel Trade Indicator) legfrissebb adatai szerint a világkereskedelmi forgalom ár- és szezonális kiigazítással februárban jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest, és ezzel minden gazdaság esetében a kereskedelmi forgalom jelentős mértékű visszaesését jelzi előre.

A hajómozgásokat elemzik

A Kieli Kereskedelmi Mutató a világ 75 országának, az EU-nak és a világkereskedelem egészének kereskedelmi forgalmát (import és export) becsüli meg. A rendszer a hajómozgási adatok valós idejű kiértékelésén alapul. A mutató kalkulációja a világ ötszáz kikötőjében az érkező és induló hajók alapján történik. Ezenkívül 100 tengeri régióban elemzik a hajómozgásokat, és a konténerszállító hajók tényleges kihasználtságát. A mutató a tapasztalatok alapján pontos előrejelzést ad a jóval később megjelenő makrogazdasági mutatók várható alakulására.

világkereskedelem

A globális kereskedelmi mutató legfrissebb, februárban végzett adatfrissítése szerint a világkereskedelmi forgalom várhatóan jelentősen, ár- és szezonális kiigazítással 5,6 százalékkal csökken az előző hónaphoz képest. Ez lesz a legnagyobb csökkenés a koronavírus-válság 2020 tavaszi kitörése óta, ami hirtelen véget vetett a korábbi emelkedő tendenciának.

A februári kereskedelmi forgalom alapján kalkulált Kieli Kereskedelmi Mutató szinte valamennyi gazdaság esetében a forgalom visszaesését jelzi előre. Németországban az import januárhoz képest szokatlanul nagymértékben 3,9 százalékkal csökkenhet, az export pedig várhatóan 3,8 százalékkal lesz alacsonyabb. Az EU esetében az import 1,6 százalékkal, az export 2,8 százalékkal csökkenhet az előrejelzés szerint.

Ízelítő a háborús helyzetből

Az Egyesült Államokban az export 3,9 százalékkal csökkenhet, az import pedig 1,2 százalékkal növekedhet. Kínában az export 0,3 százalékkal növekedhet, az import 3,4 százalékkal csökkenhet.

Oroszországban a Kieli Kereskedelmi Mutató szerint az export erőteljesen, 11,8 százalékkal csökkent januárhoz képest; csak a szentpétervári kikötőben 17 százalékkal kevesebb árut szállítottak februárban. Oroszország legnagyobb konténerkikötőjének exportja már a hónap folyamán is alacsony volt, és a hónap végi szankciók tovább lassították azt. Az orosz import viszont várhatóan csak szerény mértékben, 1,6 százalékkal csökken. A Kieli Kereskedelmi Mutatóban Ukrajna csak a Független Államok Közössége (FÁK) csoport tagjaként szerepel, külön nem. A FÁK indexében az export 4 százalékkal csökken, az import 2,3 százalékkal emelkedik.

„Bár az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus csak február utolsó hetében eszkalálódott, a bizonytalanság, a szankciók és a szankcióknak való megfelelés érdekében az áruk fokozott ellenőrzése máris tartósan érezteti hatását a kereskedelemben. Már február közepén is gyengébb hónap rajzolódott ki, és az Oroszország elleni szankciók tovább fokozták ezt a tendenciát” – mondta Vincent Stamer, a Kiel Trade Indicator felmérés vezetője.

„A februári számok csak ízelítőt adnak az ukrajnai háború várható gazdasági következményeiből. Az elkövetkező hónapokban az EU és Oroszország közötti áruforgalom valószínűleg jelentősen visszaesik a szankciók, a bizonytalanság, de a vállalatok és a lakosság önkéntes korlátozása miatt is” – mondta Stamer. „Az Oroszország elleni szankciók betartásának ellenőrzésére irányuló fokozott intézkedések is tovább lassíthatják a tengeri kereskedelmi forgalmat.”

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).