Cégfelvásárlási láz a globális vállalati szektorban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hétfőn ismertetett legfrissebb adatok alapján éves rekord felé tart a globális vállalati szektor által bejelentett egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke, amely, amely trend fő hajtóereje az olcsó finanszírozás és a vállalatok kiugró profitja.

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv és a Financial Times londoni üzleti napilap közös kimutatása szerint az év eleje óta eddig 3900 milliárd dollár értékű új M&A-tranzakcióról jött létre megállapodás a globális vállalati szektorban. Ez több mint a duplája a tavalyi azonos időszakban mért értéknek.

2007-es az előző rekord

Az elemzés hangsúlyozza, hogy 2019 egészében 2600 milliárd dollár értékű M&A-tranzakció született a világgazdaság vállalati szektorában. A kimutatás szerint csak augusztusban – amely rendszerint az év egyik legcsendesebb hónapja M&A-szempontból – 500 milliárd dollárnyi új vállalati felvásárlási és egyesülési ügyletet jelentettek be világszerte. Tavaly augusztusban 289 milliárd, 2019 augusztusában 275 milliárd dollár összértékben hajtottak végre M&A-tranzakciókat a globális vállalati szektorban.

A Refinitiv/FT-modellszámítás szerint ha az M&A-ügyletek ilyen ütemben folytatódnak, az idén megdőlhet a pénzügyi világválság előtti utolsó teljes évben, 2007-ben elért 4300 milliárd dolláros éves M&A-rekord.

cégfelvásárlás

Január óta csaknem 40 ezer ilyen tranzakciót jelentettek be a vállalatok, és ezek közül sok nagyon nagy, több tízmilliárd dollár értékű volt – áll az elemzésben.

Az eddig bejelentett idei megatranzakciók között volt az a több mint 30 milliárd dolláros ügylet, amelynek keretében a General Electric eladta repülőgéplízing-üzletágát a rivális ír AerCap lízingcégnek.

Az M&A-tranzakciók burjánzása a globális pénzügyi szolgáltatók bevételeit is felhajtotta. A JP Morgan például az idén eddig 3,6 milliárd dollár rekordjövedelmet könyvelt el befektetési banki díjakból.

A technológiai szektorból 832 milliárd dollárt jelentettek

Az idei M&A-tevékenység éllovasa a technológiai szektor: ebben az ágazatban jelentették be az új egyesülési és felvásárlási ügyletek 21 százalékát.

A Refinitiv/FT-elemzés szerint ez a szektor legmagasabb M&A-részaránya 2000-ben lezajlott „tech boom” óta.

Tavaly a technológiai szektor az M&A-tranzakciók összértékéből 16 százalékkal részesedett.

Az idén eddig 8742 M&A-ügyletet jelentettek be a globális technológiai szektorban 832 milliárd dollár értékben. A tavalyi azonos időszakban 301 milliárd dollár, 2019-ben 291 milliárd dollár értékű M&A-tranzakcióról született megállapodás a technológia vállalatok körében.

Rekordra emelkedett a techóriások készpénzállománya

Az M&A-ügyletek hajtóerői közé tartozik a koronavírus-járvány idején felgyűlt hatalmas vállalati készpénztartalék.

A Moody’s Investors Service globális hitelminősítő Londonban ismertetett legutóbbi összesítése szerint az amerikai vállalati szektor nem pénzügyi profilú cégeinek készpénzállománya az idei év elejére 32 százalékkal 2150 milliárd dolláros rekordra emelkedett.

A Moody’s adatai szerint a technológiai cégek portfolióiban van a legnagyobb készpénzállomány, és e szektoron belül az öt legnagyobb készpénztartalékoló vállalat az Apple, a Microsoft, az Alphabet, az Amazon és a Facebook.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.