Csak az evások teljesítették túl 2008-at


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentősen, több mint százmilliárd forinttal elmaradt a tavalyi társasági adóbevétel a 2008-as adatokhoz képest, derült ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb jelentéséből: 487 milliárd forint után mindössze 385,5 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.

A decemberi adófeltöltés révén 132,6 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, ám ezzel is csak a fenti összeget érte el az éves adóbevétel – a végeredményt kismértékben befolyásolja majd a május végi adóbevallási határidőre rendezett egyenleg, de érdemi javulás már nem várható. Az előirányzat 540,4 milliárd forint volt, vagyis ennek csak 71 százaléka realizálódott. Csak kicsivel ért el jobb arányt a vállalkozások különadója: itt az előirányzat 80,3 százaléka teljesült, a bevétel 156,9 milliárd forint.

A vállalkozások közül az evások hajszálnyival felül tudták teljesíteni a tavalyelőtti befizetéseiket, ez azonban az előirányzattól kicsivel ugyan, de elmaradt: 169,7 milliárd forint folyt be a tervezett 172,9 milliárd forint helyett.

A frissen bevezetett cégautó­adó csak részben váltotta be a korábbi reményeket. Az mindenképp pozitív változás volt, hogy a tavaly februártól hatályos módosítást követően 400 ezer helyett több mint 600 ezer jármű minősült cégautónak. Ennél is jelentősebb volt az, hogy míg korábban 30 ezer magánszemély volt hajlandó adót fizetni, addig az új szabályok szerint már 83 ezer cég döntött a cégautóadó megfizetése mellett.

A változás oka az volt, hogy míg korábban a jövedelemadó-törvény szerint kellett háromezer és 112 ezer forint közötti összeget fizetni az autó kora és ára alapján, addig jelenleg az adó hétezer vagy 15 ezer forint, teljesítménytől függően. A tervezett bevétel ugyanakkor csak 67 százalékban teljesült: 27 milliárd forint helyett mindössze 18 milliárd forint folyt be.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

2024. június 14.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.