Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára felkerült adatok szerint márciusban az átfogó árindex 126,9 pont lett, ami 2,8 pont (2,1 százalék) csökkenés februárhoz viszonyítva. Ez volt a 12. egymást követő havi csökkenés.

A márciusi csökkenéssel együtt az index már 32,8 ponttal (20,5 százalékkal) távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsától. Az átfogó mutató márciusi gyengülését a gabona-, a növényi olaj- és a tejárindex csökkenése okozta, míg a cukoré és a húsé emelkedett. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe márciusban átlagosan 138,6 pont volt, 8,2 ponttal (5,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál és 31,6 ponttal (18,6 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Valamennyi gabonaféle ára csökkent, különösen kiemelkedett a búza 7,1 százalékos esése a bőséges globális kínálat és az exportőrök közötti erős verseny hatására. A növényiolaj-árindex márciusban átlagosan 131,8 pont volt, ami 4,1 pontos (3 százalékos) havi csökkenés, és 47,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Márciusban különösen a szója-, a napraforgómag- és repceolaj világpiaci ára süllyedt, ellensúlyozva a pálmaolaj drágulását.

A tejtermékek árindexe márciusban átlagosan 130,3 pont volt, 1,1 ponttal (0,8 százalékkal) alacsonyabb a februárinál, és egyben 14. hónapja a legalacsonyabb. Márciusban a sajtok és a tejporok ára csökkent, ugyanakkor a vajé emelkedett.

A FAO húsárindexe márciusban átlagosan 113 pont volt, minimálisan, 0,9 ponttal (0,8 százalékkal) magasabb a februárinál. Márciusban nyolc hónapja tartó árcsökkenés szakadt meg. Éves összevetésben a húsárindex 6,3 ponttal (5,3 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól. Idén márciusban a baromfihús nemzetközi ára már a kilencedik egymást követő hónapban esett, miközben a sertés- és szarvasmarhahús világpiaci ára nőtt.

A FAO cukorárindexe átlagosan 127 pont, 2016. októbere óta a legmagasabb volt idén márciusban és 1,8 ponttal (1,5 százalékkal) felülmúlta a februárit. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek