Csökkentek a termelői árak az euróövezetben májusban


Az euróövezetben csökkentek a termelői árak májusban éves és havi összehasonlításban is – jelentette szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az euróövezet termelői árai májusban 1,9 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest az elemzők által várt 1,8 százalék helyett. Ez volt zsinórban az ötödik hónap, amikor az euróövezetben esést mutattak a termelői árak. Áprilisban 3,2 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz viszonyítva.

A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 5,0 százalékkal estek májusban az áprilisi 10,2 százalékos havi csökkenés után.

Energia nélkül a termelői árak 0,4 százalékkal csökkentek májusban az előző havi 0,2 százalékos esést követően. Az Európai Unióban a termelői árak májusban 1,8 százalékkal csökkentek az áprilisihoz viszonyítva, amikor 3,1 százalékos volt a havi visszaesés.

Egy év alatt, tavaly május óta 1,5 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben az elemzők által várt 1,3 százalék helyett az előző havi 0,9 százalékos emelkedést követően. 2020 decembere óta az idei május volt az első hónap, amikor éves összehasonlításban csökkentek a termelői árak az euróövezetben, döntően az energiaárak 13,3 százalékos esésének köszönhetően. Az Európai Unióban a termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek éves összevetésben az év ötödik hónapjában az előző hónapban regisztrált 2,1 százalékos emelkedés után.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.