Csökkentek a termelői árak az euróövezetben májusban


Az euróövezetben csökkentek a termelői árak májusban éves és havi összehasonlításban is – jelentette szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az euróövezet termelői árai májusban 1,9 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest az elemzők által várt 1,8 százalék helyett. Ez volt zsinórban az ötödik hónap, amikor az euróövezetben esést mutattak a termelői árak. Áprilisban 3,2 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz viszonyítva.

A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 5,0 százalékkal estek májusban az áprilisi 10,2 százalékos havi csökkenés után.

Energia nélkül a termelői árak 0,4 százalékkal csökkentek májusban az előző havi 0,2 százalékos esést követően. Az Európai Unióban a termelői árak májusban 1,8 százalékkal csökkentek az áprilisihoz viszonyítva, amikor 3,1 százalékos volt a havi visszaesés.

Egy év alatt, tavaly május óta 1,5 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben az elemzők által várt 1,3 százalék helyett az előző havi 0,9 százalékos emelkedést követően. 2020 decembere óta az idei május volt az első hónap, amikor éves összehasonlításban csökkentek a termelői árak az euróövezetben, döntően az energiaárak 13,3 százalékos esésének köszönhetően. Az Európai Unióban a termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek éves összevetésben az év ötödik hónapjában az előző hónapban regisztrált 2,1 százalékos emelkedés után.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.