Csúcson a céges világelit

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2018. július 23.
Címkék: , ,
Rovat:
Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.

Élénk képzelőerőre van szükség, ha bele akarunk gondolni, mekkora összeg valójában 2597 milliárd dollár. Egy támpont hozzá: 2016-ben körülbelül ekkora volt Ausztria, Csehország, Dánia, Lengyelország, Magyarország, Norvégia, Svédország és Új-Zéland GDP-je – együttvéve. És hogy mi ez a summa? Egy év alatt ennyivel nőtt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. Pontosabban, a száz legnagyobb cég értéke 2018. március 31-én ennyivel volt magasabb annál, mint napra pontosan egy esztendővel korábban az akkori legnagyobb százé. E brutális erősödéssel a PwC Global TOP 100-nak nevezett cégelit összértéke – a Bloombergtől származó, s a PwC által elemzett adatok alapján – 15 százalékkal hízott egy év alatt, s átütötte a bűvös 20 billió dolláros határt. Jelesül, egészen 20 035 milliárd dollárig jutott, amelyet már kimondani is nehéz, nemhogy elképzelni. Az előbbi viszonyítási módszernél maradva: nagyjából jó helyen tapogatózunk, ha Kína, India, Németország és Franciaország bruttó hazai termékét összegezzük. Önmagában ezzel a százas klubbal csak az Egyesült Államok (18,6 billió dollár) és a komplett Európai Unió (16,5 billió dollár) gazdasági ereje vethető össze, de ezek is csak közelítenek hozzá.

E lehengerlő pénzpiramis csúcsán immár hetedik éve az Apple áll. Piaci tőkeértéke az idei első negyedév végén 851 milliárd dollárra (a magyar GDP mintegy hétszeresére) rúgott. Menedzsmentjének azonban oda kell figyelnie, ha tartani szeretné a pozíciót, mert a második helyen álló Alphabettel (a Google feletti ernyőcéggel) szembeni előnye rohamosan fogy, a vizsgált pillanatban 132 milliárd dollárra csökkent az egy évvel azelőtti 175 milliárdról. A négyes élbolyba még további két amerikai multi, a Microsoft (703 milliárd) és az Amazon.com (701 milliárd) tartozik. Az ötödik helyezett Tencent (a legértékesebb kínai társaság) tőlük messze leszakadva következik, szerény 469 milliárd dollárral. A 200 milliárdos szintet a felső egyharmad tudta megütni, a százas rangsort záró amerikai félvezetőgyártó, a Broadcom pedig 97 milliárdot tudott felmutatni.

Már a fentiekből is sejthető, hogy a mezőnyt az amerikai cégek uralják, 54 szereplő ottani székhelyű, s a teljes piaci tőkeérték 61 százalékát adják. Az országversenyben Kínáé az ezüst, 12 céggel és 14 százaléknyi tőkeértékkel, dinamikája viszont rakétasebességű: a kínai társaságok piaci tőkeértéke 57 százalékkal ugrott meg egy év alatt. Európát 23 társaság képviseli, amelyek 17 százalékot jegyeznek. Ágazati szempontból a technológiai szektor dominál (a TOP 5-ből négy cég ide sorolható, plusz ott a Facebook 464 milliárddal, amely most csak a 8. helyre volt elég), immár harmadik éve veri a pénzügyi szférát; a harmadik helyen a fogyasztási cikkek állnak.

Az éllovas Apple egyébiránt azzal is kitűnik, hogy minden más szereplőnél több készpénzt fizetett részvényeseinek: a 2017-es naptári évben 31 milliárd dollárt juttatott a befektetőknek osztalék és részvény-visszavásárlás formájában. A piaci tőkeérték abszolút növekedését tekintve viszont az Amazon nyújtotta a legjobb teljesítményt: értéke 278 milliárd dollárral, 66 százalékkal nőtt.


Kapcsolódó cikkek:


A cégek alig törődnek a kiberbiztonsággal
2018. november 15.

A cégek alig törődnek a kiberbiztonsággal

A digitális átalakulás tovább növelte a vállalatok kiberfenyegetettségét, mégsem tesznek eleget a cégek a kockázatok ellen – mutat rá az EY Globális Információbiztonsági felmérése.

Brexit: közel a megállapodás
2018. november 15.

Brexit: közel a megállapodás

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

Csökkent a hazai kkv-k optimizmusa
2018. november 14.

A hazai kkv-k várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 10 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. Bár az index továbbra is a pozitív tartományban van, a hangulatromlás mögött az áll, hogy a cégek növekvő közterhekre és magasabb hitelkamatokra számítanak, miközben az elmúlt hónapok gazdasági intézkedései inkább negatívan hatottak versenyképességükre.

Csökkent az üzemanyagok ára
2018. november 14.

A Mol Nyrt. bruttó 7 és bruttó 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Követhetővé válnak az ajánlott levelek
2018. november 13.

A feladástól a kézbesítésig követhető lesz a könyvelt postai levélküldemények útja, a projekt az Európai Unió támogatásával és a magyar költségvetés társfinanszírozásával valósul meg.