Diszkriminálja a szénalapú üzleteket az Allianz csoport


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Éghajlatvédelmi stratégiájának részeként szigorít a szénalapú üzleti tevékenységeket folytató vállalatok esetében a befektetések, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítások területén az Allianz csoport.

A müncheni székhelyű vállalat a legfontosabb változások között említette, hogy az új szénbányák nyitását tervező, vagy bevételük több mint 25 százalékát szénbányászatból szerző, valamint az évente több mint 10 millió tonna szenet kitermelő bányatársaságok 2023. január 1-től nem köthetnek vagyon- és felelősségbiztosítást, és nem kaphatnak finanszírozást.

Átállási tervet írnak elő

Ugyanez vonatkozik azokra az energetikai vállalatokra, amelyek új széntüzelésű erőműveket építenek, éves energiatermelésük több mint 25 százaléka származik szénből, illetve évente öt gigawattnál több energiát termelnek szénből, valamint azokra a szolgáltatókra, amelyek bevételének több mint 25 százaléka szénből származik.

Az ilyen vállalatok esetében a kizárólag megújuló energiaforrásokra épülő üzleti tevékenységek és befektetési lehetőségek továbbra is biztosíthatók vagy finanszírozhatók, ha a vállalat már átfogó éghajlatvédelmi átállási tervet vezetett be.

6,3 millió eurónyi üzletet építettek le

Az életbiztosítási – ide nem értve a unit-linked termékkel rendelkező – kötvénytulajdonosok befektetéseit tartalmazó portfólióban 2018 óta nem szerepel új szénalapú projekt.

Az Allianz 2015 óta több mint 6,3 millió eurónyi, szénalapú üzleti modellekkel kapcsolatos befektetést épített le; a küszöbérték 2023-tól ezen a területen is 25 százalékra csökken.

A befektetések, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítások ágazatában a szénalapú üzleti modelleket a vállalat 2040-ig teljesen kivezeti – közölték.

A tájékoztatás szerint az Allianz csoportnak a világ több mint 70 országában több mint 100 millió magán- és vállalati ügyfele van. A vállalat biztosítási ügyfelei megbízásából több mint 790 milliárd eurót kezel. Emellett vagyonkezelői – a PIMCO és az Allianz Global Investors – 1700 milliárd euró értékű vagyont kezelnek. Tavaly az Allianz 150 ezer alkalmazottal 140 milliárd euró teljes díjbevételt és 10,8 milliárd euró működési eredményt ért el – tette közzé fenntarthatósági jelentésében a világ egyik vezető biztosítója és vagyonkezelője.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Duna House: gyengült januárban az ingatlanpiac

Januárban 5853 ingatlan adásvétel történt Magyarországon, ez az előző hónaphoz képest 10 százalékos, 2022 januárjához képest 46 százalékos visszaesés – közölte saját becslése alapján a Duna House.