Egy fokozattal feljebb kapcsoltak a félvezetők gyártói


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A félvezetőipar globális forgalma 2021-ben 555,9 milliárd dollár volt, ami minden idők legmagasabb éves forgalma, és 26,2 százalékos növekedést jelent a 440,4 milliárd dolláros 2020-ashoz képest.

Az iparág 2021-ben rekordmennyiségű, 1,15 billió félvezetőegységet szállított le, mivel a chipgyártó vállalatok a globális chiphiány közepette a nagy kereslet kielégítésére fokozták a termelést – közölte a Félvezetőipari Szövetség (SIA).

A 2021. decemberi globális értékesítés 50,9 milliárd dollár volt, ami 28,3 százalékos növekedés a 2020. decemberi összértékhez képest, és 1,5 százalékkal több a 2021. novemberi összértéknél. A negyedik negyedévi 152,6 milliárd dolláros értékesítés 28,3 százalékkal több volt, mint a 2020 negyedik negyedévi összesítés, és 4,9 százalékkal több a 2021. harmadik negyedévinél.

Az amerkai piac nőtt a legnagyobbat

„2021-ben, a folyamatos globális chiphiány közepette a félvezetőgyártó vállalatok jelentősen, példátlan szintre emelték a termelést, hogy kielégítsék a tartósan magas keresletet, ami rekordszintű chipeladásokat és szállított darabszámot eredményezett” – mondta John Neuffer, a SIA elnöke és vezérigazgatója. „A félvezetőgyártás iránti kereslet az előrejelzések szerint az elkövetkező években jelentősen megnő, mivel a chipek még nagyobb mértékben épülnek be a jelen és a jövő alapvető technológiáiba” – tette hozzá.

A vezérigazgató véleménye szerint annak érdekében, hogy a félvezetőgyártás és az innováció hosszú távon Amerikában maradjon, az amerikai kormánynak a versenyképességi törvény részeként minél hamarabb gondoskodnia kellene a félvezető-kutatási, -tervezési és -gyártási beruházások növeléséről.

Regionális alapon az amerikai kontinens piacára irányuló értékesítés nőtt a legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal 2021-ben. Kína továbbra is a félvezetők legnagyobb egyedi piaca maradt, az ottani értékesítés 2021-ben 192,5 milliárd dollárt tett ki, ami 27,1 százalékos növekedés. Európában 27,3 százalékos volt az emelkedés, az ázsiai csendes-óceáni térségben/egyéb piacokon 25,9 százalékos, míg Japánban 19,8 százalékkal nőtt az éves értékesítés tavaly.

Nagyott nőtt az autóipari chipek értékesítése

A 2021. december havi eladások 2021 novemberéhez képest Amerikában 5,2 százalékkal nőttek, Kínában 0,8 százalékkal, Európában 0,3 százalékkal, valamint az ázsai-csendes-óceáni és egyéb térségben 0,1 százalékkal, Japánban azonban enyhén, 0,3 százalékkal csökkentek.

Több félvezető termékszegmens is kiemelkedett 2021-ben. Az analóg, a járművekben, fogyasztási cikkekben és számítógépekben általánosan használt félvezetők fajtája a legnagyobb, 33,1 százalékos éves növekedési ütemmel 2021-ben 74 milliárd dolláros forgalmat ért el.

A logikai és a memória áramkörök voltak a legnagyobb árbevételű félvezető-kategóriák 2021-ben 154,8 milliárd dollár és 153,8 milliárd dollár forgalommal. A logikai termékek éves értékesítése 30,8 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, míg a memóriatermékek értékesítése 30,9 százalékkal emelkedett. A mikrochipek – a mikroprocesszorokat is magában foglaló kategória – értékesítése 15,1 százalékkal, 80,2 milliárd dollárra nőtt 2021-ben. Az összes nem memóriatermék együttes értékesítése 24,5 százalékkal nőtt 2021-ben. Az autóipari chipek értékesítése 34,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és rekordmagas, 26,4 milliárd dollárra emelkedett.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 26.

Eljárás indult nagy élelmiszerláncok ellen, mert országszerte rögzíthették egyes üdítőitalok árait

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapos gyanúja szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata valószínűleg több viszonteladó partnerével, így nagy élelmiszerláncokkal – többek között az Aldival, a CBA-val, egyes COOP partnerekkel és a Tescóval – együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árait – közölte a GVH

2023. május 26.

Digitális megfelelés – Compliance és kiberbiztonság az AI árnyékában

A Wolters Kluwer Hungary szervezésében 2023. május 10-én tartott webináriumon két fontos területet, a mesterséges intelligenciát és a kiberrezilienciát tekinttették át a megfelelés szemszögéből az előadók – dr. Firniksz Judit, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutató Központjának kutatója, Kocsis-Tóth Szilvia a Vodafone Magyarország mesterséges intelligencia szakértője, valamint dr. Zala Mihály az Ernst&Young kiberbiztonsági szakértője.

2023. május 25.

A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban

A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.