Egy fokozattal feljebb kapcsoltak a félvezetők gyártói


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A félvezetőipar globális forgalma 2021-ben 555,9 milliárd dollár volt, ami minden idők legmagasabb éves forgalma, és 26,2 százalékos növekedést jelent a 440,4 milliárd dolláros 2020-ashoz képest.

Az iparág 2021-ben rekordmennyiségű, 1,15 billió félvezetőegységet szállított le, mivel a chipgyártó vállalatok a globális chiphiány közepette a nagy kereslet kielégítésére fokozták a termelést – közölte a Félvezetőipari Szövetség (SIA).

A 2021. decemberi globális értékesítés 50,9 milliárd dollár volt, ami 28,3 százalékos növekedés a 2020. decemberi összértékhez képest, és 1,5 százalékkal több a 2021. novemberi összértéknél. A negyedik negyedévi 152,6 milliárd dolláros értékesítés 28,3 százalékkal több volt, mint a 2020 negyedik negyedévi összesítés, és 4,9 százalékkal több a 2021. harmadik negyedévinél.

Az amerkai piac nőtt a legnagyobbat

„2021-ben, a folyamatos globális chiphiány közepette a félvezetőgyártó vállalatok jelentősen, példátlan szintre emelték a termelést, hogy kielégítsék a tartósan magas keresletet, ami rekordszintű chipeladásokat és szállított darabszámot eredményezett” – mondta John Neuffer, a SIA elnöke és vezérigazgatója. „A félvezetőgyártás iránti kereslet az előrejelzések szerint az elkövetkező években jelentősen megnő, mivel a chipek még nagyobb mértékben épülnek be a jelen és a jövő alapvető technológiáiba” – tette hozzá.

félvezető

A vezérigazgató véleménye szerint annak érdekében, hogy a félvezetőgyártás és az innováció hosszú távon Amerikában maradjon, az amerikai kormánynak a versenyképességi törvény részeként minél hamarabb gondoskodnia kellene a félvezető-kutatási, -tervezési és -gyártási beruházások növeléséről.

Regionális alapon az amerikai kontinens piacára irányuló értékesítés nőtt a legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal 2021-ben. Kína továbbra is a félvezetők legnagyobb egyedi piaca maradt, az ottani értékesítés 2021-ben 192,5 milliárd dollárt tett ki, ami 27,1 százalékos növekedés. Európában 27,3 százalékos volt az emelkedés, az ázsiai csendes-óceáni térségben/egyéb piacokon 25,9 százalékos, míg Japánban 19,8 százalékkal nőtt az éves értékesítés tavaly.

Nagyott nőtt az autóipari chipek értékesítése

A 2021. december havi eladások 2021 novemberéhez képest Amerikában 5,2 százalékkal nőttek, Kínában 0,8 százalékkal, Európában 0,3 százalékkal, valamint az ázsai-csendes-óceáni és egyéb térségben 0,1 százalékkal, Japánban azonban enyhén, 0,3 százalékkal csökkentek.

Több félvezető termékszegmens is kiemelkedett 2021-ben. Az analóg, a járművekben, fogyasztási cikkekben és számítógépekben általánosan használt félvezetők fajtája a legnagyobb, 33,1 százalékos éves növekedési ütemmel 2021-ben 74 milliárd dolláros forgalmat ért el.

A logikai és a memória áramkörök voltak a legnagyobb árbevételű félvezető-kategóriák 2021-ben 154,8 milliárd dollár és 153,8 milliárd dollár forgalommal. A logikai termékek éves értékesítése 30,8 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, míg a memóriatermékek értékesítése 30,9 százalékkal emelkedett. A mikrochipek – a mikroprocesszorokat is magában foglaló kategória – értékesítése 15,1 százalékkal, 80,2 milliárd dollárra nőtt 2021-ben. Az összes nem memóriatermék együttes értékesítése 24,5 százalékkal nőtt 2021-ben. Az autóipari chipek értékesítése 34,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és rekordmagas, 26,4 milliárd dollárra emelkedett.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.