Egymilliárd euró értékben hajtott végre nemzetközi kötvénykibocsátást az Eximbank


Több mint tíz év után újra euró alapú kötvénykibocsátást hajtott végre az Eximbank exporthitel-ügynökség magas befektetői kereslet mellett a nemzetközi piacon, a kibocsátás során a bank 1 milliárd euró összegű, 2029-es lejáratú kötvényt értékesített 6,092 százalékos hozammal – közölte a pénzintézet csütörtökön.

A tájékoztatás szerint ezzel a bank idén összességében mintegy 2,15 milliárd eurós forrásbevonást valósított meg a nemzetközi tőkepiacon. A kibocsátás élénk érdeklődés kíséretében, mintegy 150 befektető részvételével, érdemi túljegyzés és széles körű földrajzi diverzifikáció mellett zajlott. A kibocsátás fő szervezője az Erste Bank, a Goldman Sachs, az ING, a JP Morgan és a Raiffeisen Bank International volt – írták.

A befolyt összeget az Eximbank a stratégiájában meghatározott célok elérésére, hitelezési tevékenységének finanszírozására használja fel. A pénzintézet finanszírozási oldalról folyamatosan keresi a különböző forrásbevonási lehetőségeket arra törekedve, hogy minél hatékonyabban támogassa üzleti tevékenységét. Mindezen célok elérése érdekében a pénzintézet az idén először 2023. április 26-án hajtott végre nemzetközi devizakötvény-kibocsátást, ekkor 1,25 milliárd dollár (mintegy 1,15 milliárd euró) értékű forrásbevonást valósított meg. A tavaszi kibocsátást is rendkívüli érdeklődés övezte, amelyen mintegy 150 befektető vett részt.

A nemzetközi tőkepiac mellett az Eximbank a hazai kötvény- és pénzpiacokon is folyamatosan jelen van forrásbevonási tevékenységével, amelyet a jövőben is folytatni kíván – jelezték.

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az egyetlen kifejezetten a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra szakosodott hazai banki, biztosítói szereplő, amely az exportfinanszírozás mellett közel egy évtizede működtet nemzetközi versenyképességet javító belföldi hitelprogramokat is.     Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.).

Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2023 első fél évében több mint 3100 milliárd forintot tett ki, hitelállománya pedig átlépte az 2200 milliárd forintot. Mintegy 3200 vállalati ügyfelének 90 százaléka a kis- és középvállalkozói szegmensben működik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet. A trend ugyanaz, mint a korábbi években, vagyis elsőként a szilveszter telítődik, majd a karácsony, utána pedig a két ünnep közötti napok – közölte aktuális foglalási adatai alapján a Szallas.hu.

2023. december 5.

Fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. – tájékoztatott.