Az MNB 10 millió forintra bírságolta az Union VIG Biztosítót


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogsértő elektronikus kommunikáció miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-re (Union VIG Biztosító) – közölte az MNB szerdán.

A vizsgálat alapján a biztosító rendszerének hiányosságai miatt az ügyfelek számos esetben nem kaptak elektronikus értesítést a felhasználói fiókba feltöltött dokumentumokról. A társaság emellett sem postai, sem más úton nem vette fel a kapcsolatot azokkal, akiknél elmaradt a kézbesítés. Nem biztosították továbbá, hogy az ügyfél visszajelzést kapjon, ha a felhasználói fiókhoz alkusz közreműködésével létrehozott regisztrációnál hibás, nem létező e-mail címet rögzítettek.

Súlyosbító tényezőként vették figyelembe a biztosító piaci részesedését, továbbá azt, hogy a szabálysértések régóta fennálltak, az ügyfelek széles körét érintették, és rendszerszintű hiányosság okozta őket. Enyhítő körülménynek számított viszont az együttműködő magatartás, valamint az, hogy a vizsgálat során beszámoltak a jogsértést korrigáló intézkedésekről. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését, de az MNB fontosnak tartja, hogy a biztosítók megfelelően kezeljék az elektronikus ügyfélkommunikációt, mert ez erősítheti a fogyasztók elektronikus ügyintézésbe vetett bizalmát – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

2024. június 14.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.