Egyre mélyebb gödörben az építőipar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavaly is masszívan zuhanó hazai építőipar szereplői számára az új szerződések növekvő állománya jelenthet némi reményt. Az épületek építése alágazatnál azonban még ez a mutató sem kecsegtet semmi jóval. Az InfoTandem heti infografikája.


Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a hazai építőipar mélyrepülése. Amennyiben az ágazat termelési volumenét a 2005-ös bázishoz viszonyítjuk, az elmúlt négy esztendő értékeit összekötő trendvonal egy egyenletes lejtőt rajzol ki. A két nagy építményfőcsoport közül az épületek építése meredeken zuhanva tart lefelé, az egyéb építményeknél azonban – ahová például az utak, vasutak, vezetékek és közművek is tartoznak – mintha kezdene valamelyest fékeződni a süllyedés tempója.

Hasonló ütemkülönbség figyelhető meg akkor is, ha a termelési volument az előző évihez mérjük. A KSH adatai szerint az épületekért felelős alágazat 7,6 százalékkal zsugorodott 2011-hez képest, míg az egyéb építményeké csupán 4 százalékkal. Előbbinél a visszaesést továbbra is a lakásépítések csökkenése és a nagyberuházások hiánya okozta. Utóbbinál a relatíve jobb mutató annak köszönhető, hogy a közműépítések 8,5 százalékos mérséklődését nagyrészt ellensúlyozta az út- és vasútépítő cégek termelésének emelkedése. Összességében az iparág visszaesése éves szinten 5,9 százalékos volt tavaly.

Ami némi reményt adhat, az az új szerződéseknél mutatkozó óvatos – és szintén erősen differenciált – élénkülés. Az elmúlt év során az építőipari vállalkozások 14,7 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2011-ben. Ennek nyomán az év végi szerződésállományuk kereken egynegyedével haladta meg az egy évvel korábbi, amúgy roppant alacsony bázist. Ezen belül a két említett főcsoport ellentétes trendet produkált: az épületek építésére vonatkozó kontraktusok volumene 21,7 százalékkal tovább olvadt, ám az egyéb építményeké több mint másfélszeresére – egészen pontosan 53 százalékkal – bővült.

A tartós gyengélkedés ismeretében nem meglepő, hogy a szektorban alkalmazott árak csupán szerény mértékben, átlagosan 1,9 százalékkal kúsztak feljebb az elmúlt évben.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).