Együttműködési megállapodást írtak alá a régió versenyhatóságai


Együttműködési megállapodást írt alá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a régió további kilenc versenyhatósága Varsóban azért, hogy megerősítsék partnerségüket a versenypolitika területén – közölte a GVH kedden.

A közlemény szerint a regionális összefogás hatékonyabban segít válaszokat találni a gazdasági kihívásokra, így többek között arra is, hogy a versenyhatóságok milyen eszközökkel képesek hozzájárulni az infláció elleni küzdelemhez.

A megállapodást Magyarország mellett a régió további hét uniós tagállama (Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia), valamint két tagjelölt ország (Moldova és Ukrajna) versenyhatósága írta alá. Az együttműködés elsődleges célja, hogy hatékony platformot teremtsenek a versenypolitikai tapasztalatok és jó gyakorlatok cseréjéhez, a résztvevők közötti regionális partnerség bővítéséhez.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közlemény szerint emlékeztetett, hogy a magyar nemzeti versenyhatóságnak közel 20 éve kiemelt szerepe van a térségi tudásmegosztásban, Budapesten működtetik az OECD és a GVH közös regionális oktató központját. „Meggyőződésem, hogy az új megállapodás segít hatékonyabban reagálni az utóbbi idők kihívásaira – így például az Európa keleti részén dúló háború következményeire, illetve a gazdaságaink számára komoly nehézségeket okozó, magas inflációra – amelyekre a versenyhatóságok folyamatosan keresik a legmegfelelőbb válaszokat” – fogalmazott a versenyhatóság elnöke.

Az együttműködés keretében a jövőben többek között szakértői munkacsoportok, közös képzési programok, illetve évente megrendezett, vezetői szintű kerekasztal-egyeztetések járulnak majd hozzá a régió közös versenypolitikai céljaihoz. Az operatív szervezést forgó rendszerű, soros elnökség segíti elő, amelyet elsőként a lengyel versenyhatóság tölt be – közölte a GVH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.