Elemezők: az alkatrészhiány tovább rontja a külkereskedelmi egyenleget


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ellátási láncok zavarai rontják a gazdaság exportteljesítményét, így várhatóan tovább csökken a külkereskedelmi mérleg többlete a következő hónapokban.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint az idén októberben az export euróban számított értéke 0,9 százalékkal, az importé 14 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál; a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd euróval romlott.

A GDP-re és a forintra is negatív a hatása

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint 2021-ben összességében 2 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 5,62 milliárd euró után a külkereskedelem többlete.

A kivitel kilátásai továbbra is kedvezőek lennének, mivel a korlátozások feloldásával jelentősen élénkülnek a külpiacok, azonban a chip- és más alkatrészek hiánya, az ellátási láncok szakadozása és a szűk szállítási kapacitások jelentősen hátráltatják a folyamatos termelést.

A külkereskedelmi mérleg többletének csökkenését nagyrészt a cserearányok energia- és nyersanyagárak miatti markáns romlása okozza.

külkereskedelmi

Az áruforgalmi egyenleg romlását ellensúlyozhatja a szolgáltatások egyenlegének javulása, így a folyó fizetési mérleg várhatóan mérsékelt deficitben marad. Az áruforgalmi egyenleg romlása ugyanakkor érdemben rontja a GDP növekedését, miközben a forint árfolyamára is negatív hatással lehet.

Inkább az import növekedése várható

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy vélte, a következő hónapokban azért sem várható a külkereskedelmi egyenleg javulása, mert a háztartások és a vállalkozások jelentős forrásokhoz jutnak, ami az importot ösztönzi tovább.

Nem csak az erős fogyasztói kereslet, hanem a beruházások emelkedése is „felfelé hajtja” a behozatalt, ugyanis jelentős importvonzata van a gépek, alapanyagok és a tudás beszerzésének is – húzta alá az elemző.

Az ING szakértője úgy látja, hogy a következő fél évben a külkereskedelmi egyenleg javulása még nem várható, erre 2022 második felében kerülhet sor amennyiben a globális termelési láncok problémái addigra megoldódnak. Egyelőre ennek jelei még nem láthatók, egyre több termékből mutatkozik hiány a gyártók beszámolói alapján – jegyezte meg.

Szerinte „felborult az egyensúly”; 2008-2009 óta nem volt példa arra, hogy a külkereskedelem négy hónapon keresztül hiányt termeljen.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szintén azt hangsúlyozta, hogy a külső egyensúly helyreállításához az export fellendítése szükséges. Erre szerinte is akkor lehet számítani, ha az ellátási láncok nehézségei megoldódnak.

A következő hónapokban az import bővülése dinamikus maradhat, hiszen a gazdaság a tavalyinál enyhébb korlátozásokkal néz szembe, így a fogyasztás erőteljesebb lehet, illetve a beruházások is magasabban alakulhatnak – erősítette meg.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 23.

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve  a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival – közölte az ügynökség,

2024. április 23.

Félrevezethette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával – közölte a hatóság kedden.