Elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal 2022-es beszámolóját az Országgyűlés gazdasági bizottsága


Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját – közölte a GVH kedden.

A versenyhivatal 2 milliárd forint fogyasztói jóvátételt ért el, valamint mintegy 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki tavaly. Eljárás alá 101 vállalkozást vontak, ebből 57-et bírságoltak meg, amelyek közül csak öten éltek a jogorvoslat lehetőségével.

A beszámoló alapján a GVH kartellekkel szembeni fellépése 2022-ben is folytatódott. A hatóság a versenyfelügyeleti bírságok 80 százalékát versenykorlátozó megállapodások miatt szabta ki, amelynek túlnyomó részét tették ki a legsúlyosabb, kartell típusú jogsértések.

A közlemény szerint a hatóság nemzetközi módszerek alapján ismét elemezte a versenyt védő tevékenységének hatásait. Óvatos kalkuláció alapján az elmúlt öt évben feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása összesen 55 milliárd 412 millió forint hasznot hozott.

A versenyhivatal kiemelt feladatának tekinti a magyar családok jogvédelmének biztosítását, a családokat érintő fogyasztóvédelmi fellépés erősítését, emellett aktívan kiveszi a részét az infláció letöréséből is, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció Magyarországon – mondta az ülésen a GVH elnöke a versenyhatóság közleménye szerint.

Rigó Csaba Balázs jelezte: a versenyhivatal több gyorsított ágazati vizsgálatot is folytat az élelmiszerágazatban az élelmiszerinfláció mögött rejlő, a versenyjogot érintő okok részletes feltárása érdekében. Továbbá már dolgozik az a munkacsoport, amelynek célja egy online árfigyelő adatbázis létrehozása.

A közlemény idézi Bánki Eriket, a gazdasági bizottság elnökét, aki az ülést követően hangsúlyozta: az elmúlt időszakban tapasztalt bizonytalan és kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben minden korábbinál nagyobb szükség van az aktív és cselekvő versenyhatóságokra. A családok védelme, illetve a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta infláció letörése elsőszámú prioritások. Az elfogadott beszámoló azt bizonyítja, hogy a magyar emberek és a magyar vállalkozások számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra – fejtette ki.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.