Export növekmény, import csökkenés az előző évhez képest


A kivitel volumene áprilisban 1,1, a behozatalé 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 366 millió euró volt, az egyenleg 894 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,3, az importé 0,3 százalékkal csökkent. Az egy évvel korábbihoz képest naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,3 százalékkal bővült, míg a behozatalé 1,7 százalékkal mérséklődött.

A kivitel értéke áprilisban 11,3 milliárd euró (4303 milliárd forint), a behozatalé 11,0 milliárd euró (4179 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 2,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 894 millió euróval javult. (Az egyenleg 58 millió euróval több az első becslésben közöltnél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,5, a behozatalban 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,2 százalékkal gyengült, a dollárral szemben viszont 1,1 százalékkal erősödött.

A KSH második becslése szerint a gépek és szállítóeszközök 2022. áprilisi áron számított kivitele 4,8, behozatala 0,8 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével nőtt, a behozatalban alig változott. A közúti jármű árucsoport exportvolumene hatodával, importvolumene megközelítőleg tizedével meghaladta az előző év azonos időszakit. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel tizedével mérséklődött, míg importvolumene több, mint harmadával nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék árucsoport exportvolumene nem egész tizedével, importvolumene pár százalékkal csökkent.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitelben 2,5, a behozatalban pedig 0,3 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumencsökkenését – ismertette a KSH.

A feldolgozott termékek exportvolumene 5,9, importvolumene 10 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék árucsoport forgalma befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon még a gumigyártmány, az importoldalon pedig a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,9, az importban 3,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A jelentésből kiderül, az energiahordozók exportvolumene 0,5, importvolumene 7,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomcsökkenés a kivitelnél a villamos energia, a behozatalnál a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős visszaesésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalom csökkenésének ütemét exportban nem befolyásolták, importban viszont 1,0 százalékponttal serkentették.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 17, a behozataláé 3,6 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gabona és gabonakészítmény, importban pedig a zöldség és gyümölcs forgalma befolyásolta leginkább. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportra 1,3 százalékpontos, míg az importra 0,2 százalékpontos mérséklő hatást gyakorolt.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,3, az onnan érkező behozatalé 7,7 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 898 millió euróval javult, 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 78, az import 69 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,1 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 0,8 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 4,1 millió euróval romlott, 951 millió eurós passzívumot mutatott.

Az év első négy hónapjában a kivitel értéke 50,5 milliárd euró (19,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 49,1 milliárd euró (19,0 ezer milliárd forint) volt.

Tavaly január-áprilishoz viszonyítva a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 1,8 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 3,2 milliárd euróval javult, a többlet 1,4 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 11, a behozatalban 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,8 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 5,0, a dollárhoz viszonyítva 8,2 százalékkal gyengült.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.

2024. június 13.

Az MNB 45 millió forintos bírságot szabott ki egy szlovákiai cégre

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását, valamint feljelentést is tesz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.