Felpöröghetnek a cégvásárlások az egészségügyben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A COVID járvány hatásai és a gazdasági visszaesés egyenlőtlenül érintette az egészségügyi szektor egyes ágazatait. A cégvásárlások terén 2021-től új lendületet kaphat az egészségügy területe, a kivárási periódus után újra felértékelődhet az ágazat.

Míg a gyógyszerészeti és orvostechnikai eszközöket gyártó vállalkozások ellenállóbbak maradtak, addig a kórházaknak és az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó társaságoknak bevételkieséssel, kapacitáshiánnyal és költségcsökkentési módszerek bevezetésével kellett szembenéznie a COVID-19 hullám átvészeléséhez.

A magyarországi szabályozás-változás nyomást gyakorol az állami és magánegészségügyi szféra szétválasztására. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a magánegészségügyi szektor ismét felélénkült, az újonnan induló cégek és cégvásárlások terén növekedett a befektetői aktivitás. A legutóbbi hazai klinikavásárlási bejelentés jelzi, hogy a piaci szereplők igyekeznek növekedni, így lehetőséget teremtve a kiszállni tervezőknek cégeik értékesítésére.

Magyar egészségipari trendek 2020-ban

2020 I.-III. negyedévét tekintve az Egészségügyi, szociális ellátást biztosító szektor teljesítménye a magyar GDP 3,9 százalékát tette ki, amely 13,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző évi adatokhoz képest. A főbb szektorokat tekintve ennél nagyobb csökkenés hazai viszonylatban csak a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat esetében volt megfigyelhető, 30 százalék éves csökkenéssel. *

Az egészségügyi szektorra nyomás nehezedett mind az árképzésre, a működés átláthatóságára, valamint a használt technológiai fejlettségre vonatkozóan (pl.: Big data megoldások alkalmazása, telemedicinális távellátások szükségszerűsége). A 2020-as évben a fekvőbeteg-ellátási területeken másfélszeresére nőtt a hazai beruházások értéke az egészségügyi szektor intézményeiben. (KSH)

Az Egészségügyi, szociális ellátási szektorban működő regisztrált egyéni vállalkozók mintegy tizede függesztette fel tevékenységét a 2020. október 31-ei adatok szerint a 2020-as évben COVID-járvány okozta második hullámmal összefüggésben. A 2019-es év végi adatokhoz viszonyítva azonban 2020 végére a humán egészségügyi, szociális ellátási szektorban működő vállalkozások száma 2,5 százalékkal növekedett. Több mint 1.000 új vállalkozás indult a 2020-as évben az egészségügyi ágazatban, amely összefüggésben áll a pandémia által kialakult szociális bizonytalansággal és egészségügyi átcsoportosításokkal is.

A cégértékesítések, cégvásárlások terén a 2020-as évben az egészségügyi szektorra is leginkább az ügyletek felfüggesztése, elhalasztása, valamint az új tranzakciók iránti alacsonyabb érdeklődés volt tapasztalható.

A tranzakciók számának visszaesése leginkább 2020 második negyedévében volt megfigyelhető az Európai, Közel-Keleti és Afrikai régióban („EMEA régió”),ahol az M&A ügyletek száma közel negyedével csökkent a korábbi időszakhoz képest. (lásd lenti diagram)

Mire számíthat az egészségügyi szektor a 2021-es évben?

1. Fokozatos erősödés a pandémia után

A COVID-vírus elleni vakcinák megjelenése bíztató a szektor megerősödését tekintve. A pandémia által sújtott szektorok helyreállása – így a kórházaké és az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó társaságoké is – legkorábban 2021 közepére várható. (Forrás: S&P Global Ratings)

2. Covid harmadik hullám várható hatásai

A becslések szerint amennyiben a vakcina megjelenése ellenére egy újabb, harmadik hullám következne be, arra a kórházak és a szolgáltatók már képesek lennének rugalmasabban reagálni. A korábbi, orvostechnikai eszközökben és ellátási kapacitásban jelentkező hiányok nem érnék el az előző hullámok során látottakat, de működésük és eredményük továbbra is jelentősen kitett lenne a COVID-19 vírus hatásainak. **

3. A cégvásárlások újra előtérbe kerülnek

A 2020-ban megtört M&A piaci lendület visszatérése várható az idei évben, amelyet a 2020 második felében megvalósult egyesülések és felvásárlások is megerősítenek. 2021 első felében várhatóan már újra napirendre kerülnek a korábban elhalasztott tranzakciók, a befektetési kedv élénkülni látszik.

(Forrás: RSM, Refinitiv, Dealogic, PwC )

Az európai tranzakciókat is magába foglaló EMEA régióban a 2020-as évközi visszaesés ellenére 2020 második felében a tranzakciók száma 6 százalékkal növekedett az előző évi időszakhoz képest. A gyógyszeripari és élettudományi szolgáltatások szektorában 3 százalékos, míg az egészségügyi szolgáltatások esetében 9 százalékos növekedés látható a felvásárlások és egyesülések számát tekintve 2019 második félévvel összevetve.

A tranzakciók értékét tekintve azonban visszaesés történt 2020 második felében a COVID-19 járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatásoknak köszönhetően. A tranzakciók átlagos értéke negyedével csökkent a H2 2020 időszakban 2019 második feléhez képest. A 2020-as év utolsó negyedéve azonban megközelítette már a 2019-es év hasonló időszaki értékeit. A tranzakciók számát tekintve 5 százalékkal meg is haladta azt, míg az ügyletek átlagos értékének esetében csak 4 százalékkal maradt el a 2019 év végi (Q4) értékektől.

Az M&A ügyletek 2020 második felében tapasztalt felélénkülése, valamint a vakcinák megjelenése az egészségügyi szektorban szereplő vállalkozások megerősödését jelzik előre 2021-ben.

A COVID-19 járvány várhatóan azonban tartós hatással lesz az egészségügyi ágazatra:

a távmunka és a távegészségügyi szolgáltatások iránti kereslet felgyorsulásával,

költségcsökkentési módszerek további alkalmazásával, illetve

a rugalmasabb adminisztrációs eljárásokra és digitalizációra való törekvés révén.

A hazai egészségügyi akvizíciós piac aktívnak tűnik a H2 2020 – H1 2021 időszakban, a mozgolódás elsősorban a magánegészségügyi szektorban látszik, ahol akár 7x – 8x-as EBITDA-szorzókat is realizálni tudnak a tulajdonosok üzletrészeik értékesítése során.

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A és cégértékelési üzletágának vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

OCS: Az energiahatékonyság növeli az ingatlan árát

Egyelőre nem látni pontosan, hogy a korábbinál szigorúbb feltételekkel beszerezhető energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre és értékesíthetőségére, de az már most kiderült: a hőveszteségi mutató beépült az árba – jelentette ki Tóth Csaba, az Otthon Centrum Holding Investment Solutions (OCS) üzletágigazgatója az OCS legfrissebb felmérése, az Energetikai Iránytű kapcsán.

2024. február 29.

Átadták az Év Befektetője díjakat

Kilenc kategóriában adták át a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismerését, az Év Befektetője díjakat a 2023-ban legkiemelkedőbb teljesítményt elérő külföldi és magyar vállalatoknak szerdán a Szépművészeti Múzeumban.

2024. február 29.

Növekvő árbevétel mellett csökkent a Duna House adózott eredménye tavaly

A Duna House csoport 32,837 milliárd forint konszolidált, nettó árbevételt ért el 2023-ban, 9 százalékkal többet, mint 2022-ben, adózott eredménye 2,717 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal maradt el az előző évitől – közölte az ingatlanközvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.