Felrobbant a lízingpiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 500 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első kilenc hónapjában, ami 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és megközelíti a két évvel ezelőtti teljes éves volument – közölte a szövetség.

Az építőipari gépek esetében a finanszírozott összeg elérte a 18 milliárd forintot, ami kiugró, 48 százalékos növekedés, ez a szegmens érte el a legjelentősebb emelkedést a lízingpiacon belül.

Szintén segíti a lízingpiaci növekedést a járműpiac bővülése. Az év első kilenc hónapjában csaknem 105 ezer új személyautó kelt el, ami 26 százalékos emelkedés, ugyanakkor a lízingpiacon 46 százalékkal, több mint 135 milliárd forintra nőtt az új személyautókhoz és kishaszonjárművekhez nyújtott finanszírozott összeg.

Magánszemélyek több mint 43 milliárd forintért vettek igénybe lízingfinanszírozást, ez csaknem 53 százalékos növekedést jelent. A magánszemélyek újautó-vásárlásainál a lízing részesedése újból megközelíti a 40 százalékos szintet – jelezte a lízingszövetség.

A használt személy-, illetve kisteherautók megvásárlásához nyújtott finanszírozással együtt az új üzletek volumene az első kilenc hónapban meghaladta a 180 milliárd forintot, ami kiemelkedő, 38 százalékos növekedésnek felel meg. Ezt kiegészíti még mintegy 58 milliárdos flottafinanszírozás is, ami szintén növekedett a korábbi évhez képest.

A teherautó-vásárlásoknál a finanszírozott összeg szeptember végén csaknem 138 milliárd forint volt, ami 12 százalékos bővülés.

A mezőgazdasági gépeknél 12 százalékkal, csaknem 59 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg.

A gépek esetében a finanszírozott összeg 10 százalékkal 43 milliárdra csökkent, de a közlemény szerint ez többéves távlatban magas szintet jelent. A visszaesésben szerepet játszik az egy évvel korábbi rekordösszeg, valamint az, hogy sok gépberuházást érintő közbeszerzés van folyamatban, ezeknél a tender lezárása után kapnak szerepet a lízingcégek, így ezen a téren az év utolsó hónapjai jelentősen befolyásolják az éves számokat.

A közlemény idézi Nyikos Katalint, a Magyar Lízingszövetség elnökét, aki szerint a lízingpiaci szereplők tisztában vannak azzal, hogy a negyedévről negyedévre látható kétszámjegyű növekedés nem tartható a végtelenségig, de a rugalmas és olcsó finanszírozást jelentő lízingre egyre nagyobb szüksége van a vállalkozásoknak, ez támaszt ad a piacnak. Ugyanakkor az alacsony kamatkörnyezet, ezzel összefüggésben a szűk marzsok, továbbá az adminisztrációs és szabályozási kötelezettségek a lízingcégek jövedelmezőségét hátrányosan érintik.

Nyikos Katalin szerint az emelkedésnek induló kamatok kockázatként jelentkezhetnek majd a piacon, erre a fix törlesztésű lízingkonstrukciók jelentik az egyik megoldást.

A Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint rövid és középtávon stabil lesz a növekedés a finanszírozott összeget tekintve, ezzel együtt az univerzális finanszírozás, azaz a járművek mellett az eszközfinanszírozás térnyerése várható.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).