Futnak a pénzük után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre rövidebb fizetési határidőket szabnak a cégek a partnereiknek, hogy gyorsabban jussanak a pénzükhöz a válságos időszakban.

Míg egy éve még 33 nap volt az átlagos határidő az átutalásos tartozások kiegyenlítésére, addig ez mostanra 28-ra rövidült – derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. friss felméréséből.

Ennek ellenére – vagy éppen emiatt – az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a késedelmes fizetések száma. Magyarországon átlagosan a számlák 54 százalékával esnek legalább egynapos késedelembe a cégek. A legrosszabbul teljesítő ágazatokban ez az arány 70-80 százalék körüli.

A pénzükre váró, egyre türelmetlenebb vállalatok pedig mind szívesebben veszik igénybe a követeléskezelő cégek szolgáltatásait, vagy éppen saját maguk indítanak felszámolási eljárást ügyfelükkel szemben. A Világgazdaság által megkérdezett követeléskezelő által átvett kinnlevőségek értéke például 40 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest. Naponta átlagosan 66 felszámolást tesznek közzé, míg a múlt évben ez a szám még csak 40 volt.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.