GVH: az árversenyt segítik a versenyhatóság javaslatai


A Gazdasági Versenyhivatal a tartós élelmiszerekre kiterjedő, most lezárult gyorsított ágazati vizsgálatában megfogalmazott javaslatai erősítik az élelmiszerek hazai alapanyag-előállításának, gyártásának és kereskedelmének piaci versenyét, ezzel hozzájárulnak az élelmiszerárak csökkenéséhez – közölte a hivatal.

A közleményben felidézték: a nemzeti versenyhatóság februárban indított gyorsított ágazati vizsgálatot, amelyben a konzerv- és fagyasztott élelmiszertermékek piaci versenyének esetleges torzulásait és korlátozódását elemezte.
Ezt követően nyílt társadalmi konzultáció keretében a GVH egyeztette a jelentéstervezet tartalmát és javaslatait a hazai élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezetekkel, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel. A beérkezett észrevételeket feldolgozták és beépítették a végleges jelentésébe – írták.

A javaslatok közé tartozik többek között a zöldségek és gyümölcsök hazai termelésének ösztönzése öntözőrendszer-telepítési támogatásokkal, a megújuló energiaforrások használatának támogatásával, a mezőgazdasági szakképzés célszerűsítésével, valamint az automatizálást célzó fejlesztésekkel, termelői összefogással – közölték.

A GVH továbbá azt javasolja, hogy a tartós termékek csomagolása minél inkább fenntartható, a körforgásos gazdaság elvének megfelelő irányokba mozduljon el, ami jelentős költségmegtakarítási potenciállal is kecsegtet.
A közleményben kiemelik: a kiskereskedők tavaly magasabb nyereséget realizáltak a vizsgált tartós élelmiszereken, mint a tejtermékeknél, amelynek piacát a GVH párhuzamosan vizsgálta.
A konzerv- és fagyasztott élelmiszertermékek kiskereskedelmi bruttó árrése tavaly 25-35 százalék között mozgott, de egyes termékek esetében, mint a gyorsfagyasztott zöldborsó vagy morzsolt csemegekukorica, a bruttó árrésbe épített átlagos nyereséget megháromszorozták.

Rámutattak: a most lezárult vizsgálat javaslatai mellett az élelmiszerpiaci versenyt élénkíti a GVH július elsején indult online árfigyelő rendszere is, amelyet az első hónapban mintegy 760 ezer egyedi látogató keresett fel, akik 52 millió letöltést hajtottak végre.

Az árfigyelő rendszer az élelmiszerek árának napi gyakoriságú csökkentésére kényszeríti a multinacionális láncokat – írták, hozzátéve, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elemzése szerint ennek köszönhetően egy hónap alatt legalább 2 százalékponttal járult hozzá az élelmiszerinfláció csökkentéséhez.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. április 28.

2,5 milliárd forintos GVH-bírságot kapott a Booking.com

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal megtiltotta a holland vállalatnak agresszív értékesítési módszereinek folytatását – közölte a versenyhivatal kedden.
2021. június 2.

26 vállalkozást lepett meg tavaly a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly 26 vállalkozásnál tartott helyszíni kutatást, és csaknem 7 terabájt (több mint 7 ezer gigabájt) adatot másolt le a rajtaütések során – közölte a GVH.
2021. december 10.

300 millióra bírságolta a GVH a Telekomot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 310 milliós bírságot rótt ki a Magyar Telekomra, amiért a fogyasztókat megtévesztve, valótlanul reklámozta korlátlanként egyes mobilinternet-csomagopcióit. A cégnek emellett kompenzációként 4 gigabyte (GB) többlet-adatforgalmat kell biztosítania a jogsértéssel érintett fogyasztói számára – közölte a GVH.