Gyártók, forgalmazók és hatóságok együtt lépnek fel a gyógyszerhamisítás ellen


A gyógyszerhamisítás elleni, az eddiginél is hatékonyabb fellépés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet gyártók, forgalmazók és hatóságok csütörtökön írtak alá Budapesten, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székházában. A megállapodásban rögzített vállalások célja a hamisított gyógyszerek kereskedelmének megfékezése, illetve felszámolása.

A megállapodásnak részese a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a „Védettség” Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége.

A hazai szellemitulajdon-védelmi ökoszisztéma kiemelt szereplői a gyógyszeripar területéről kerülnek ki, így gazdasági sikerességük Magyarország érdeke, mint ahogyan a magyar emberek egészségének védelme is – emelte ki az eseményen Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

Demeter Tamás, a NAV bűnügyi és rendészeti elnökhelyettese arról beszélt, hogy pénzügyőreik jellemzően a Liszt Ferenc-repülőtéren a postai küldemények vizsgálatakor és a röszkei közúti határátkelőhelyen találnak illegális gyógyszereket.

Ezekben nagy szerepe van a légi- és a postai forgalomnak, valamint a piaci árukészletek és a közúti szállítmányok ellenőrzésének. A felderítési tapasztalatok alapján legnépszerűbbek a testépítéshez használt szerek, az izomtömeg-növelő szteroidok, ezek mellett nagy a kereslet a potencianövelők és a fogyasztószerek iránt

Tavaly százhetvenhárom, idén eddig negyvenkét esetben találtak különféle kiszerelésű, a rendőrség hatáskörébe tartozó, gyógyszerhamisításra utaló termékeket. A NAV hatáskörébe tartozó, gyógyszerrendészeti szabálysértést tavaly háromszor, idén kilencszer derítettek fel – részletezte a dandártábornok.

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke közölte: a megállapodás célja, hogy a biztonságos gyógyszerellátási láncot mint értéket megőrizzék, és fenntartsák a gyógyításba, gyógyulásba vetett bizalmat.

Szalóki Katalin, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója kijelentette: ez a fellépés nagyon fontos ahhoz, hogy a magyarok a megfelelő gyógyszerekhez juthassanak, és ezzel is „védhessük egészségüket”. A megállapodás kiváló példája a hatóságok és a gyógyszeriparban tevékenykedők együttműködésének – fűzte hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.