Gyülekező felhők a magántőkealapok piacán


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a magántőkealapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak, a jelenleg uralkodó pénzügyi és makrogazdasági hatások, néhány sötétebb felhőt is sodorhatnak a szereplők fölé. A befektetők ezért kénytelenek lesznek az eddig jól bevált stratégiai irányokon módosítani, hogy a korábbian tapasztalt hozamokat elérjék, vagy legalább megközelítsék. Az RSM Hungary szakértőjének cikke.

A magántőkealapok: meghatározó piaci erő, de enyhén csökkenő dinamizmus
A magántőkealapok (private equity funds; PE) mindig is a cégfelvásárlási piac jelentős szereplői voltak, 2007 óta globálisan megháromszorozódott a magántőkealapok által kezelt pénzek mennyisége (míg 2007-ben 787 milliárd amerikai dollárt tett ki az összeg, addig 2022 júniusában 2331 milliárd dollárt.)*. Ugyanakkor stagnálás jelei mutatkoznak a magántőkealap aktivitások tekintetében: 2022 második felében (Q3) — EMEA régióban — értékben közel 68-70%-kal, volumenben 47-50%-kal estek a számok 2021 hasonló időszakát figyelembe véve

Az RSM Hungary szakértői, az RSM Global Conference-re meghívott néhány magántőkealap képviselőinek kilátásait és várakozásait foglalták össze a jelenlegi hektikus makrogazdasági környezetben.

Gyülekező felhők: szükséges a befektetési stratégia jelentős átalakítása
A jelenleg kialakult piaci és makrogazdasági helyzet miatt (inflációs nyomások, monetáris politikai eszköztárak, energia helyzet, globális kereslet-kínálati viszonyok, államháztartási hiányok stb.),azonban jelentősen átalakulhat a mangántőke alapok befektetési stratégiája, amelyről részleteket a teljes CIKKBEN olvashatnak.

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary szakértője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

A teljes cikk linkje: https://www.rsm.hu/blog/2022/11/gyulekezo-felhok-a-magantokealapok-piacan


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. március 1.

Derűlátóbbak a cégvezetők

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2024. március 1.

Az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét erősítené az EP

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.