Hamarosan indul a turisztikai adatszolgáltatás: fehéredhet az ágazat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV és az önkormányzatok is kapják majd a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba érkező adatokat, így az idegenforgalmi adóhoz és a bevételekhez kapcsolódó terheket is jobban tudják ellenőrizni. A szállodáknak júniustól nyílik a regisztráció, majd az ég végéig minden szállásadónak csatlakoznia kell. A sikeres bevezetés esetén pedig a turizmus is megkaphatja a kedvezményes áfakulcsot.

Már működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) honlapja, ahol minden szálloda és szállásadó tájékozódhat arról, hogyan és mikor is lehet regisztrálnia a rendszerben. Az NTAK lényege, hogy támogatja és kiszolgálja a kutatást, az elemzést és a fejlesztéseket, illetve a törvényben meghatározott szervezetek (MTÜ, önkormányzatok, NAV, KSH) közfeladatainak ellátását.

Valós idejű adatok érkeznek

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a beérkező statisztikai adatok alapján kimutatásokat, összefoglalókat, elemzéseket készít a turisztikai ágazat számára. Ezek alapján hatékonyabban mérhetőek az MTÜ marketingtevékenységének hatékonysága és a turisztikai fejlesztések eredményei, és célzottabb kampányokat és beavatkozásokat tesz lehetővé annak érdekében, hogy a belföldi és külföldi érdeklődést növeljék. Az adatok alapján lehetőség nyílik előrejelzések elkészítésére, és a régió más országainak eredményeivel való összehasonlításra is.

A digitális adatszolgáltatási rendszer lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata: azaz hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és mennyit költöttek a belföldi és külföldi vendégek – derül ki a rendszer honlapjáról.

A NAV és az önkormányzatok is látják az adatokat

Mindemellett az önkormányzatok is hozzáférhetnek a vonatkozó statisztikákhoz, hogy az idegenforgalmi adófizetést ellenőrizhessék. Az így rendelkezésre álló adatokat továbbá a területi fejlesztésekhez, tervezéshez is felhasználhatják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szálláshely-szolgáltatási tevékenységhez kapcsolódó adatokhoz jut hozzá annak érdekében, hogy a hatáskörébe tartozó ellenőrzési eljárások eredményessége még inkább javuljon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a statisztikai törvényben meghatározott feladatainak ellátása érdekében a statisztikai rendeletekben szabályozott adatokhoz fér hozzá.

Az NTAK továbbá visszaáramoltat adatokat a szálláshely-szolgáltatók számára is. Ez értékes támogatást jelent a szektor szereplőinek a saját fejlesztéseik tervezésében és megvalósításában, valamint az árképzésük alakításában és marketingkommunikációs tevékenységük folytatásában egyaránt. A rendszer hozzájárul továbbá versenyképességük növeléséhez és ahhoz, hogy célzott szolgáltatásokkal működő, keresettebb szálláshelyekké váljanak.

Ettől függ a kedvezményes áfa

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése, az ebből származó költségvetési bevételek növekedése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban – ígérte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében március végén. Az mindenesetre optimizmusra ad okot az ügynökség számára, hogy az idei évben a befizetett turisztikai hozzájárulás januárban 110 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás is támogatásáról biztosította az NTAK bevezetését. Szerinte a turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lesz. Évtizedek óta várt statisztikai adatokat tesz elérhetővé, és hozzájárul az ágazat fehéredéséhez.

Ingyenes szoftvert kapnak a legkisebbek

Szabó Áron, az MTÜ igazgatója az új adatszolgáltatási rendszerről pedig a szektor infokommunikációs-digitális lemaradásával magyarázta a rendszer bevezetését, szerinte ezen a versenyképesség érdekében változtatni kell. Személyes adatokkal nem foglalkoznak, a GDPR előírásainak megfelelő új rendszer célja az egységes adatszolgáltatás, a szektor fehérítésével a mérhető teljesítményhez.

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden szálláshely-szolgáltatóra vonatkozik, a kisebb, legfeljebb 8 szoba és 16 ágy férőhelyet hasznosító szálláshelyeket ingyenes szoftver biztosításával támogatja az MTÜ.

A hotelek regisztrációja júniustól indul majd, júliustól számukra már kötelező lesz az adatszolgáltatás. A panziók számára szeptemberben nyílik lehetőség a regisztrációra és egy hónapra rá kell kezdeniük az adatok küldését, míg a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, egyéb szálláshelyek, falusi szálláshelyek számára decembertől nyílik a regisztrálási lehetőség, és jövő év január 1-től már minden hazai szállásadónak kötelező lesz adatot szolgáltatnia.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.