Idén nekilendül az osztrák gazdasági


A 2022 közepe óta tartó stagflációt idén gazdasági növekedés váltja Ausztriában gazdaságkutatói prognózisok szerint.

Az osztrák gazdaság erőteljes növekedés után 2022 közepén stagflációba süppedt, de az enyhülő árnyomásnak és a nemzetközi fellendülésnek köszönhetően 2023 végére a feldolgozóipari termelés fellendülhet, és a gazdaság növekedésnek indulhat – állapítja meg két osztrák gazdaságkutató intézet, a Wifo és az IHS szerdán publikált legfrissebb növekedési prognózisában.

A Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) eszerint az idén 0,3 százalékos, jövőre pedig 1,4 százalékos GDP-növekedésre számít Ausztriában. Az IHS (Institut für Höhere Studien) szintén 1,4 százalékos GDP-növekedést vár 2024-re, az idén azonban a Wifo várakozásainál kissé optimistább, 0,5 százalékos GDP-növekedést tart valószínűnek.

A gazdaságkutatók prognózisa szerint idén 7,5, jövőre 3,5-4 százalékos lesz az infláció Ausztriában.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

Duna House: az illetékmenteség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja – hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.

2024. április 18.

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a kkv-k online értékesítésére

Partnerségi megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az eMAG Magyarország az e-kereskedelmi know-how, valamint a magyar kis- és középvállalatok (kkv) online értékesítési csatornáinak fejlesztésére a régióban – közölte az eMAG csütörtökön.

2024. április 18.

A Bosch csoport növelte árbevételét csökkenés a Danone-nál

A Bosch csoport 2023-ban növelte árbevételét és eredményét, sikeresen folytatja növekedési stratégiáját – emelte ki csütörtökön Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves eredményeit ismertetve. A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben – áll a cég honlapján.