Infografika: bankválasztásnál is a költség a döntő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cégek pénzintézet-választását főként a költségek motiválják, de azért az sem hátrány, ha nincs rossz híre az adott banknak. Az InfoTandem heti infografikája.
 


A szolgáltatások költsége az elsőszámú szempont akkor, amikor egy cég bankot választ magának – derül ki MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) frissen közzétett kutatásából. Szintén nagy jelentőséget tulajdonítanak a cégvezetők a személyes kapcsolatoknak, illetve a pénzintézet hírnevének, általános megítélésének. E három szempont egyaránt 4-esnél magasabb osztályzatot kapott az 1-től 5 pontig terjedő skálán. A hitelezés feltételei csak ez után következnek.A fontossági rangsor végén pedig olyan paraméterek találhatók, mint a bank tevékenységéről szóló jelentések, illetve a nyilatkozó cég partnereinek bankválasztása (ezek 2,4–2,7 pontos átlagot értek csak el). Viszonylag keveset nyomnak a latban a különféle akciós ajánlatok is.

A bankok megítélésére vonatkozó felméréshez a GVI kutatói a 2015. áprilisi vállalati konjunktúra-vizsgálatuk adatbázisát használták fel, amely hatalmas mintán, 3224 cég – kétharmad részben 10 fő alatti mikrovállalkozás – vezetőjének válaszain alapul. Cégméret szerint egyébként nem látszanak túl nagy különbségek. A hitelezés feltételeit a többieknél némileg fontosabbnak tartják a közepes nagyságúszereplők, a személyes kapcsolatok pedig a legnagyobb vállalatoknál a legkevésbé meghatározóak. Ágazati szempontból alig mutatkozott eltérés az átlagpontokban.

A kutatás arra is kitért, miként érintették a vállalkozásokat az utóbbi hónapok pénzintézeti csődjei. Összességében a megkérdezettek mintegy egynegyede (777 cég képviselője) nyilatkozott úgy, hogy a szóban forgó fejlemények negatívanhatottaka működésükre. Ezen belül 4,3 százalékukat közvetlenül, 21,3 százalékukat pedig közvetve érintették az események. A csődök megszenvedői legnagyobb arányban az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató mikro-, illetve kisvállalkozások, 26–27 százalékos aránnyal; a minimum 250 emberrel dolgozó társaságoknál 18 százalékos arányt mértek.

Kiskönyvtár az áfáról sorozat két új kötete + Vacsora-kódex

– Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban

– Különös adózási módok az áfa rendszerében és a

– Vacsora-kódex

Rendelje meg most >>

E téren érdemi eltérés látszik a tulajdonosi háttér szempontjából is: a tisztán hazai tulajdonban lévő (a minta mintegy kilenctizedét adó) vállalatok között 27 százaléknál beszéltek negatív hatásról, míg a külföldi tulajdonban lévőknek csupán a 13 százalékánál.Ágazati metszetben leginkább a kereskedelemben, az építőiparban, illetve az idegenforgalomban érdekelt cégekre hatottak kedvezőtlenül a bankcsődök. Az elemzés kimutatta azt is, hogy azon vállalkozások, amelyeket a bankcsődök közvetetten érintettek, viszonylag megfontoltan választanak bankot.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).