Infografika: Lakásfelújítási láz van kibontakozóban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Félmillió lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő tizenkét hónap során. A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakóinál mutatkozik. Az InfoTandem infografikája.

Amennyiben az ember három-négy hónapot otthon tölt, alighanem könnyebben észreveszi, ha itt-ott felújításra szorul a lakása, mintha csak este, munka után jut haza. Így közvetve akár még az idei karanténidőszak is hozzájárulhatott ahhoz, hogy több mint egy évtizede nem látott magas szintre emelkedett a lakásrenoválást fontolgató magyarországi háztartások száma.

A GKI ezer fős, reprezentatív mintán negyedévente szervez felmérést (az idei év eleje óta a Masterplast Nyrt. támogatásával) a lakosság lakásfelújítási és lakáskorszerűsítési szándékainak feltérképezésére. A legújabb, augusztusi megkérdezés eredményei szerint az egy ideje amúgy is felfelé ívelő trend tovább erősödött, s immár 490 ezer lakásnál – az állomány közel 13 százalékánál – valószínűsíthető, hogy a következő egyéves periódusban viszonylag nagyobb összeget költenek rájuk a tulajdonosaik. Ennél nagyobb (503 ezres) állományra vonatkozó rövid távú felújítási terveket utoljára 2007 első negyedévében mértek. A mélypont 2012 közepén volt, amikor a 100 ezret sem érte el a korszerűsíteni szándékozott lakások száma.

lakásfelújítás infografika

E szerint tehát a gazdaságot és számos vállalkozást, szektort padlóra küldő koronavírus-járvány a lakásfelújítási piacra egyáltalán nem hatott negatívan, sőt. A felújítást biztosra mondok 52 ezer háztartást képviselnek. Ennél többen (59 ezren) legutóbb 2008. második negyedévében kötelezték el magukat a korszerűsítés mellett, a „valószínűleg” felújítók 438 ezres mostani száma pedig példa nélküli 2007 óta.

Lakástípusok alapján a családi házak lakói tűnnek a legeltökéltebbeknek, köztük a biztosra mondók és a valószínűleg belevágók együttes aránya a 16 százalékot is meghaladja. A másik oldalon a panellakásokban élőket találjuk, esetükben ugyanez az arány már csak 8 százalékos. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol e kettő között helyezkednek el.
lakásfelújítás infografika

A település mérete szerint Budapesten a leglanyhább a kedv (11 százalék), a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban átlag körüli (13 százalékos), a községekben viszont igen határozott (16 százalék). Régiók alapján Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várható az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység. A legnagyobb aktivitás azon családoknál esélyes, ahol a háztartásfő 30 és 49 év közötti.

A következő egy évre tervezett felújítási akciók forrásaként az ezt fontolgatók 72 százaléka saját készpénzes megtakarításra is építene. Lakás-takarékpénztári megtakarítást 24 százalékuk említett, egyötödük pedig pénzintézeti hitelben is gondolkodik. Állami támogatást csupán 14 százalék vesz számításba a felújítási elképzelések konkretizálásakor.


Kapcsolódó cikkek

2020. július 7.

GKI: kisebb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

Júniusi ágazati elemzésben kiemelik: idén év elején is folytatódott az építőipari kivitelezői árak emelkedése, beleértve a lakásfelújítások és korszerűsítések kivitelezési árait is. Ugyancsak emelkedtek az építőanyagok árai, bár az egyes építőanyagok árdinamikája között különbségek alakultak ki. A következő negyedévben az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése várható, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások […]