Infografika: nyomulnak az érintés nélküli kártyák


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hazai kibocsátású bankkártyák mezőnye minimálisan szűkült az első negyedévben, ám ezen belül az érintés nélküli fizetési funkciójú plasztiklapok száma 25 százalékos robbanás mutatkozott.


Csökkent a Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák száma. A Magyar Nemzeti Bank kimutatásai szerint az idei első negyedév végén a bő 7,5 milliónyi betéti kártyánál 1 százalékos, a 1,3 millió darabot meghaladó hitelkártyáknál pedig 4 százalékos visszaesést jeleztek az adatok a 2013 végi helyzethez képest. A kártyák döntő többsége változatlanul banki kibocsátású, illetve lakossági.

Az internetes fizetések során használható virtuális kártyákból továbbra sincs túlságosan sok, 629 ezer darabos állományuk viszont 2 százalékkal nőtt. Igen gyors tempóban bővült viszont az érintés nélküli fizetési funkciójú (PayPass) plasztiklapok mezőnye: számuk 25 százalékkal ugrott meg, elérve a 2,2 milliót, így a közel 9 milliónyi fizetési kártyának immár az egynegyedét adják.

E robbanásszerű terjedéshez igazodik az ezen funkciót kezelni tudó POS terminálok hálózatának növekedése is; e készülékek száma március végén megközelítette a 35 ezret, ami 39 százalékos részesedésnek felel meg a 90 ezernyi (az év véginél amúgy valamelyest kevesebb) terminálból.

A fizetési kártyákkal lebonyolított tranzakcióknál érdemi elmozdulás nem történt az eddigi trendekhez képest. Az első negyedév során a hazai kibocsátású kártyákat 74,6 millió magyarországi vásárlásnál használták, amelyek összértéke 496,7 milliárd forint volt. (Külföldön további 5,1 millió esetben fizettek velük, 76,5 milliárd forintnak megfelelő összegben.)

Készpénzfelvételre – döntően bankautomatákon keresztül – kereken 25 millió esetben került sor idehaza, 1422 milliárd forint értékben. A belföldi vásárlási tranzakciók átlagértéke 6,7 ezer forintra mérséklődött, míg a készpénzfelvételeké 56,9 ezer forintra kúszott fel. A fizetési kártyákat készpénzbefizetésre jóval ritkábban használják: a 203,5 ezer efféle tranzakció 19,3 milliárd forintot mozgatott meg az idei első három hónapban.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Figyelni kell az FSR betartására, különben gigantikus bírság jöhet

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást– hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.

2023. november 28.

Több kereskedelmi üzletlánc is zárva lesz december 24-én

Több kereskedelmi üzletlánc, így a PENNY Market Kft., a Lidl Magyarország, a Rossmann és a Mountex is zárva lesz december 24-én, a megelőző napokban azonban a boltok jellemzően hosszabb nyitva tartással várják majd a vásárlókat – közölték az áruházak az MTI-vel.