Ingatlanpiac: az aranykor még nem jött el


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sok a felszámolás és a kényszertörlés az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégeknél, de a szektor bedőlési indexe még így is az országos átlag alatt marad –  áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő lapunkhoz is eljuttatott elemzésében.


Az iparágban jelenleg közel 40 ezer cég működik, azonban a vállalkozások száma az elmúlt időszakban csökkent. Az előrejelzések az ingatlanpiac fellendülését jelzik, de ez előreláthatóan az ország különböző részeit eltérően érintik, mivel keleten jóval magasabb arányban válnak fizetésképtelenné a cégek, mint a nyugati országrészben. Míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 100 ingatlanügylettel foglalkozó vállalkozásból egy éven belül ötnél is több válik fizetésképtelenné, addig Komárom-Esztergom megyében 100-ból csak 1-2 vállalkozás kerül felszámolásra.

A GKI elemzése szerint a magyar ingatlanpiacon a „hat szűk esztendő” után 2014-ben komoly derűlátás bontakozott ki. Ez még sajnos nem jelenti azt, hogy a piaci szereplők egy újabb „aranykor” bekövetkezését várnák, az előrejelzések csak a hazai ingatlanpiacnak a jelenlegihez képesti élénkülését valószínűsítik.

2014 végén összesen 39 576, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozás működött hazánkban. Egy évvel korábban azonban még 40 535 ilyen cég tevékenykedett a piacon, ami 2,4 %-os csökkenést jelent. Ez az érték nagyságrendileg megegyezik a teljes magyar cégállomány-változással.

Az új cégalapítások száma is csökkent 2014-ben, mivel tavaly 3,3 %-kal kevesebb vállalkozás alakult a szektorban (ingatlan adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén), mint egy évvel korábban. A csökkenés azonban jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, mivel 2013-ről 2014-re csak 13 %-kal csökkent az újonnan alapított cégek száma. Ebből az látszik, hogy az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek az országos átlaghoz képest bizakodóbbak, és sokan még új cég alapításában látják boldogulásukat.

A cégek számának csökkenése önmagában még nem probléma, ha egy kisebb, de stabilabb piachoz járul hozzá. 2013-ról 2014-re azonban a felszámolások és kényszertörlések száma is jelentősen emelkedett. 2013-ban kicsivel több, mint 1000 felszámolás indult a szektorban, 2014-ben azonban számuk meghaladta az 1150-et, azaz egy év alatt 12%-kal nőtt a hitelezők által kezdeményezett negatív eljárások száma. A kényszertörlések is emelkedtek, mivel míg 2013-ban csak 1325 ilyen eseményt regisztráltak, addig 2014-ben már közel 2700-at, ami igen magas, 103 %-os emelkedést jelez. A végelszámolások száma viszont csökkent az elmúlt időszakban: 2013-ban közel 670 cég kezdeményezte saját megszűnését, 2014-ben azonban 24 %-kal kevesebb, alig több mint 510 vállalkozás. Ezen tények alapján megállapítható, hogy a szektor cégeink megszűnése inkább külső kényszer hatására történik, mint a vállalkozások saját akaratából.

A szektor teljesítményének vizsgálatához megfelelő alapot biztosítanak az iparágban tevékenykedő cégek számlafizetési szokásai, melye a Bisnode fizetési tapasztalat programjából elérhetőek. A magyar cégek, amennyiben nem egyenlítik ki számláikat időben, átlagosan 16 napot késnek a fizetéssel. Az ingatlanügyletek szektor szereplői azonban ennél jóval több, átlagosan 37 nap késéssel egyenlítik ki tartozásaikat. Ez igen magas szám, ráadásul 2013-ban is ekkora átlagos késedelem jellemezte a szektor számlafizetéseit. A késések magasabb száma annak is betudható, hogy a szektor az országos átlagnál rövidebb átlagos fizetési határidővel rendelkezik, azaz összességében 21 nap alatt várják a hitelezők az iparág szereplőitől pénzük beérkezését, miközben országosan 26 napra fizetnek a cégek.

Az ingatlanügyletek terén is jól látszik észak-keleti régió nehéz helyzete, ebben az országrészben magasabb a szektor cégeinek bedőlési aránya. A Bisnode adatai alapján a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében válnak fizetésképtelenné a cégek, míg Komárom-Esztergom és Tolna megye vállalkozásai tekinthetők a legmegbízhatóbbaknak.

A Bisnode külön-külön is megvizsgálta az iparághoz tartozó cégek bedőlési arányait. Az elemzésbe a következő fő TEÁOR számmal rendelkező vállalkozások kerültek bevonásra: 6810. Saját tulajdonú ingatlan adásvétele, 6820. Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, 6831. Ingatlanügynöki tevékenység, 6832. Ingatlankezelés

FŐTEVÉKENYSÉG

MŰKÖDŐ TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK SZÁMA 2015.01.01

CÉGEK ARÁNYA A TELJES SZEKTORKOZ KÉPEST

Saját tulajdonú ingatlan adásvétele

18 552

46,88%

Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése

14 569

36,81%

Ingatlanügynöki tevékenység

3 520

8,89%

Ingatlankezelés

2 935

7,42%

Jól látszik, hogy az ingatlan bérbeadással és ingatlankezeléssel foglalkozó cégek alacsonyabb bedőlési aránnyal rendelkeznek, míg az adásvételhez kötődő – így az ingatlanügynöki tevékenységek – bedőlési aránya jóval magasabb. Azaz az ingatlanértékesítés továbbra is rizikósabbnak mondható a bérbeadásánál, ingatlankezelésnél. Az adásvétellel foglalkozó cégek száma a legmagasabb a szektorban, de itt a legmagasabb a bedőlési arány is (4,32 %), melynek remélhetőleg a 2014-ben elindult ingatlanpiaci élénkülés kedvezni fog.

 

Az elmúlt időszakban folyamatosan olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy javul az ingatlanpiac helyzete. Ezt a növekvő, de országos átlag alatti bedőlési arány is alátámasztja. Ennek ellenére még nem lélegezhet fel az iparág, mivel a kényszertörlések száma igen magas, és számlafizetési késedelem esetén magas az átlagos késedelmes napok száma is. Ráadásul az iparágra országosan kelet-nyugat irányú széttagoltság jellemző, mivel a nyugati országrészben jóval kisebb arányban válnak fizetésképtelenné a cégek, mint keleten. A napokban napvilágot látott sajtóhírek is ezt támasztják alá, mivel leginkább a főváros és a nyugati országrész ingatlanpiaca fejlődik, azaz a széttagoltság várhatóan a jövőben is megmarad. Ezért a Bisnode továbbra is alapos tájékozódást javasol, amennyiben egy ingatlanpiacon tevékenykedő cégnek engedélyez utólagos fizetést.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

EY: Világszerte tartanak az emberek az energiaárak emelkedésétől

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre – mutat rá az EY 21 piacon, többek között Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban, összesen közel 100 000 lakossági energiafogyasztó bevonásával készült kutatása. A megkérdezettek döntő többsége már egy 10 százalékos áramáremelést sem tudna kifizetni.

2024. február 28.

Megoszlik a felsővezetők véleménye a mesterséges intelligenciáról

Február elején hozta nyilvánosságra a Randstad a „HR Trends 2024” kutatás első részleteit. A több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott kutatásból kinyert adatok révén többek között betekintést nyerhettünk a vállalati szektor üzleti kilátásaiba, HR kihívásaikba, létszámbővítési, béremelési és otthoni munkavégzéssel kapcsolatos terveikbe, információt kaphattunk az általuk nyújtott juttatásokról. Ezeken felül […]