Itt nőttek legnagyobbat az ingatlanárak


A money.hu legfrissebb elemzésében összefoglalta az elmúlt 5 év legdinamikusabb drágulását mutató települések top 10-es listáját. Az ingatlan.com adatai felhasználásával összeállított toplistán ott van Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több települése is. A szakértők kitértek arra is, hogy a hitelkamatok alakulása hogyan hatottak az ingatlanárakra.

Az elmúlt 5 év ingatlanpiaci folyamatai alapján látható, hogy nem a felkapott és legdrágább területek ingatlanárai növekedtek a legnagyobb ütemben, sokkal inkább a fejlődő régióké. A top 10 legnagyobbat dráguló település ingatlanárai ötszörösükre-hatszorosukra nőttek. A trendek akár befektetői szempontból is érdekesek lehetnek, hiszen egyes fejlődő vidéki települések ingatlan értéknövekedése jelentős hasznot hozhat annak, aki jól becsüli meg a térség ingatlanpiacának várható alakulását. A helyi ingatlan tulajdonosok pedig abban a kedvező helyzetben találhatják magukat, hogy a birtokukban lévő lakásukon keresztül a vagyonuk is jelentősen növekedett.

Az alábbi települések mutatták a legnagyobb ingatlanár-növekedést az elmúlt 5 évben.

Település

Vármegye

Már (ezer Ft) 2019. május

Már (Ezer Ft) 2024. május

Változás (%)

Zalaszentmihály

Zala

70

441

530%

Bogád

Baranya

150

940

527%

Ferencszállás

Csongrád-Csanád

56

348

521%

Mezőszentgyörgy

Fejér

63

356

465%

Ónod

Borsod-Abaúj-Zemplén

59

321

444%

Adács

Heves

84

449

435%

Kóny

Győr-Moson-Sopron

94

499

431%

Magyarszék

Baranya

74

364

392%

Bodrogkisfalud

Borsod-Abaúj-Zemplén

64

314

391%

Szigetbecse

Pest

166

799

381%

adatok forrása: ingatlan.com

Mi állhat egy-egy térség ingatlanpiaci felfutásának hátterében?

A helyi munkaerőpiac kedvező alakulása például egy új beruházásnak köszönhetően, a relatív bérnövekedés és a lakosságszám növekedése mind hatással vannak az adott térség ingatlanárainak alakulására. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy hol érdemes mérlegelni a lakásvásárlást befektetési céllal. „Nem lenne meglepő, ha öt év múlva Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Zala – de akár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye települései is az ingatlanok szempontjából legjobban felértékelődő térségek között szerepelnének. Az egészen biztos, hogy az elmúlt hónapokban bejelentett jelentős beruházások serkentik az ingatlanvásárlási kedvet és egyúttal növelhetik az érintett települések ingatlanjainak értékét is” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Természetesen az egyedi lakásárakat ezeken felül számos tényező befolyásolhatja, úgymint a lakás minősége, szobák és fürdőszobák száma, az iskolák és óvodák közelsége, a bevásárlóközpontok és tömegközlekedés elérhetősége, valamint a közvetlen környezettel kapcsolatos jellemzők is.

money.hu szakértői arra is rávilágítottak, hogy egy-egy fejlődő régió vagy település már a bankok térképére is felkerülhet. A stabilan emelkedő ingatlanárak nagyobb értékű fedezetet biztosítanak a hitelintézetek számára, így a korábbiakhoz képest szívesebben adhatnak lakáshitelt és lazíthatnak az előzetesen meghatározott szigorúbb feltételeken.

„A 2023 végétől tapasztalható lakáspiaci folyamatok javulása egyértelműen megfigyelhető: historikusan magas foglalkoztatottság, növekvő reálbérek és fogyasztói bizalom, valamint kedvezőbb kamatkörnyezet. Az ingatlanpiacon a kamatlábak és a lakásárak között általában szoros korreláció áll fenn. Amikor a piaci kamatlábak kedvezőbben alakulnak, a lakáspiacon is nagyobb kereslet jelentkezik, ami jellemzően felfelé hajtja a lakásárakat. Ezt támasztja alá az ingatlan.com legfrissebb, májusi lakásárindexe is, amely szerint dinamikusabbá vált a lakások drágulásának üteme, ugyanakkor a régiók között jelentős eltérések lehetnek az árak naprakész alakulását bemutató árindex szerint” – mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Forrás: money.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint január-júniusban 7,5 millió vendég 17,8 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, ami 7,6 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi rekordév első fél évi értékét – összegezte pénteken kiadott elemzésében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

2024. július 19.

Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is. A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb, utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot – írták.