Jelentéstételi kötelezettség: új elemek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós cégek egy körének a jövőben környezetvédelmi, társadalmi és munkavállalókat érintő, korrupcióellenes és esélyegyenlőséggel kapcsolatos információkat is közzé kell majd tenniük, a tagállamoknak várhatóan 2014 végéig lesz idejük módosítani a vonatkozó jogszabályokat – hívja fel a figyelmet a Deloitte.


A tanácsadó cég közleményében ismerteti: az Európai Bizottság becslése szerint az összesen körülbelül 42 000 uniós nagyvállalat közül csupán nagyjából 2500 tesz közzé úgynevezett “nem pénzügyi” információkat évente. Az Európai Unió a vállalkozások átláthatóságának növelése érdekében a vállalati fenntarthatósági jelentésekkel kiegészített éves jelentés általánossá tételére törekszik a kapcsolódó számviteli szabályok módosításával.

Molnár Gábor, a Deloitte Kft. partnere szerint a Bizottság hatásvizsgálata két fontos problémára mutatott rá az éves vállalati jelentések kapcsán. Számos nagyvállalat nem tesz közzé ilyen jellegű információkat, de még a témában proaktívan gondolkozó vállalatok esetében is előfordul, hogy a közzétett nem pénzügyi információk átláthatóságában hiányosságok vannak.

Számviteli változások 2014
  • Először alkalmazzuk a mikrogazdálkodói beszámolót
  • A hibajavításokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók
  • Milyen változásokat kell figyelembe vennünk a 2014-es üzleti évben?
  • Milyen hatása van  az új Ptk. hatályba lépésének  a számvitelre?

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak dr. Andor Ágnesnek és Tomcsányi Erzsébetnek, jöjjön el 2014. február 25-én szakmai konferenciánkra!

A továbbképzésen való részvétel mérlegképes könyvelőknek, vállalkozási szakterületen, számviteli témakörben 8 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A hiányosságokat a Bizottság álláspontja szerint elsősorban piaci és szabályozási elégtelenségek okozzák. Annak ellenére, hogy a különböző fenntarthatósági, környezetvédelmi vagy társadalmi felelősségvállalási jelentések használata és elfogadottsága kezd elterjedni a piacon, az erre vonatkozó ösztönzők nem elég hatékonyak.

A szakértő hangsúlyozta: a nem pénzügyi információk iránt ugyan növekvő igény mutatkozik, a közzétételükkel kapcsolatos előnyök azonban többnyire hosszú távon jelentkeznek, miközben a rövid távú költségek sokkal nyilvánvalóbbak és könnyebben mérhetők.

A vállalatok egy része – habár tisztában van a nem pénzügyi beszámolás előnyeivel – vélhetően emiatt a benyomás miatt nem tesz érdemi erőfeszítéseket ezen a téren.

A módosítás alapvetően azokat a vállalatokat érinti, melyek az adott pénzügyi évben legalább 500 fős átlagos munkavállalói létszámmal működnek, illetve mérlegfőösszegük a mérlegforduló napján meghaladja a 20 millió eurót vagy nettó árbevételük meghaladja a 40 millió eurót.

A javaslat szerint minden olyan vállalkozást érint a szabályozás, melyek ezeket a kritériumokat teljesítik, illetve minden olyan konszolidációba bevont leányvállalatot is, amelynek anyavállalata számára kötelező lesz konszolidált szinten is elkészíteni a fenntarthatósági jelentést.

A tagállami törvények megváltoztatásának határideje 2014 vége, a cégek határideje pedig az átállásra valószínűleg 2015 vége lesz a jelenlegi javaslat értelmében – ismerteti a Deloitte.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


EY: újdonság a NAV célkeresztjében
2021. február 23.

Idén is közzétette ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyből kiderül, mely területekre fókuszál vizsgálatai során.

Meghosszabbították a távmunka könnyített szabályait
2021. február 23.

Az átmeneti rendelkezések a veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban alkalmazhatók újabb három hónapon át, így május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók.