Kasszák: 3 milliárd mehet a követelésekre

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legfeljebb 3 milliárd forintba kerülhet az államnak a visszavont engedélyű pénztárgépeket megrendelők követelésének átvállalása, de a kifizetett összeg egy része, vagy akár egésze a későbbiekben megtérül – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.


Vissza nem térítendő, de minimis támogatásnak minősülő támogatást kapnak azok az adóalanyok, akik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által visszavont forgalmazási engedélyű két pénztárgéptípusra (SAM4S NR-300 Online és S&E NR-300 Online típusok) vonatkozó megrendeléssel, illetve üzembe helyezett pénztárgéppel rendelkeznek.

Amennyiben minden érintett él a lehetőséggel, legfeljebb 3 milliárd forintba kerül a követelések átvállalása az államnak, de ez nem tekinthető végleges költségnek, hiszen az államnak szándékában áll jogi úton fellépni az érintett forgalmazókkal szemben. Így a most kifizetett összegek egy része, vagy akár egésze a későbbiekben megtérül – teszi hozzá a minisztérium.

Az eseti támogatás mértéke főszabály szerint a visszavont forgalmazási engedélyű online pénztárgép beszerzéséhez kapcsolódóan kifizetett összeg, de legfeljebb az újonnan megrendelt, forgalmazási engedéllyel rendelkező online pénztárgép vételára.

Ha az üzemeltető az 50 ezer forintos támogatásra jogosult, legfeljebb az újonnan megrendelt, online pénztárgép vételárának az 50 ezer forintos támogatás-tartalommal csökkentett összege igényelhető az államtól.

Ez alól csak azok az esetek jelentenek kivételt, amikor a vállalkozó a visszavont engedélyű pénztárgép teljes vételárát kifizette és már a pénztárgép üzembe helyezése is megtörtént. Ilyenkor a számla szerinti érték is visszakérhető, azonban a támogatás maximális összege ebben az esetben sem lehet magasabb, mint az újonnan megrendelt pénztárgép teljes vételára.

A támogatást az állami adóhatóság jellemzően az adóalany által megrendelt pénztárgép forgalmazójának utalja. A

bban az esetben, ha az adóalany már megvette az új pénztárgépet, vagy a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépet üzembe helyezték, az állami adóhatóság a támogatást közvetlenül az üzemeltető pénzforgalmi számlájára utalja.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.