Jobban fizetnek a cégek, mint egy éve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt 12 hónapban a cégek átlagosan számláik 67 százalékát fizették ki időben, míg egy évvel korábban csupán 59 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő, fizetési tapasztalat programjából.  Emellett ráadásul a számlafizetési határidők és késedelmek, valamint az extrém 90 napos késések is csökkentek. Általánosságban elmondható, hogy javul a magyar vállalkozások fizetési fegyelme, de még így is óvatosságra int a Bisnode, mivel késés esetén átlagosan 45 napot kell várnia egy számlakibocsátónak mire a pénzéhez jut.


Az önkéntes csatlakozáson alapuló díjmentes Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból – mely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel – megállapítható, hogy az elmúlt 12 hónapban a cégek átlagosan 27 napos fizetési határidővel egyenlítették ki számláikat.

Egy évvel korábban ez az érték még 29 nap volt. A csökkenést valószínűleg az is eredményezte, hogy egy tavaly nyáron életbe lépett törvénymódosítás szerint nyomós ok nélkül nem lehet megállapítani 30 napnál nagyobb fizetési határidőt. Természetesen a törvény ellenére létezik egy olyan cégkör, mely továbbra is magasabb fizetési határidőket alkalmaz, de általánosságban elmondható, hogy Magyarországon csökkent a cégek által megszabott átlagos fizetési határidő.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, a  papíriparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban tevékenykedő cégek esetén kell számolni. Az elektronikai cikkeket gyártóknál a fizetési határidő megközelíti az 50 napot is, a többi szektorban pedig 35 és 40 nap körül mozog.

Kiugróan magas – 37 nap feletti – fizetési határidőt szabnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei, de Somogy, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is átlagosan 30 nap feletti fizetési határidőt alkalmaznak. Azoknak kell a leghamarabb kiegyenlíteniük  számláikat, akik  Győr-Moson-Sopron megyei, budapesti vagy Tolna megyei vállalkozásoknak tartoznak.

A fizetési határidők alakulása nem ad teljes képet arról, hogy milyen a cégek fizetési fegyelme, mivel a határidők változása függhet egy iparág szezonalitásától vagy a törvényi változásoktól, illetve a szokásjogtól is.

Ezeknek a számlafizetési késedelmekkel együtt történő vizsgálata azonban már jó alapot szolgáltat a cégvilág fizetési moráljának felmérésére.

A Bisnode fizetési tapasztalat programban a késedelmek alakulását megfigyelve – ha az elmúlt 12 hónap átlagát vetjük össze az ezt megelőző 12 hónappal -, azt láthatjuk, hogy szerencsére azok is csökkentek, ugyanis az elmúlt időszakban a korábbi 21 napos számlafizetési késedelem 18 napra csökkent, ami határozottan pozitív trendnek mondható. A legnagyobb fizetési késedelemmel az oktatásban, a papíriparban és az ingatlanügyletek területén tevékenykedő cégek esetében számíthatunk. Ezekben a szektorokban a 30 napot is meghaladja a számlafizetési késedelem.

Iparágak, melyekkel szemben a legtovább tart pénzhez jutni

A fizetési határidők és a számlakiegyenlítési késedelmek összege azt jelzi, hány napot kell egy vállalkozásnak pénzére várnia számlája kiállítása után, ha megrendelője késik a számla kiegyenlítésével. A Bisnode fizetési tapasztalat program szerint a pénzhez jutási idő ma Magyarországon átlagosan 45 nap, de vannak olyan iparágak, amelyekben jóval többet kell várni. A papíripari, elektronikai termék gyártói vagy vegyipari szereplőknek utólagos fizetést engedélyezők átlagosan több mint 60 nap után jutnak csak a pénzükhöz.

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy üdvözlendő az a folyamat hazánkban, hogy a cégek rövidebb határidővel és kisebb késésekkel fizetik számláikat, de még így is nagyon magas a késedelmes napok száma. Egy kisebb vállalkozás esetében komoly likviditási problémákat is okozhat, amennyiben a megrendelő 2 hónap után fizeti ki csak a számlát. Ezért azt javasolja a cégvezető, hogy még a fizetési feltételek megszabása előtt nézzen utána minden piaci szereplő partnerei fizetőképességének és számlafizetési szokásainak, és ez alapján állapítsa meg a fizetési feltételeket, így ugyanis megfelelő körültekintéssel csökkenthetőek a nemfizetési veszteségek.

Megyék, ahol legtovább tart pénzhez jutni

Amennyiben a különböző megyékben tevékenykedő cégek számlafizetési szokásait vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei fizetnek a legkisebb fegyelemmel, azaz, amennyiben ők késnek számláik kiegyenlítésével, akár átlagosan 50 napot is várniuk kell hitelezőiknek.

Nem fizet a vevője? 2014. 06. 12.:  IX. Magyar Követeléskezelés Konferencia
  • Mit tehetünk akkor, ha minden elővigyázatosságunk és tájékozottságunk ellenére olyan céggel kötünk üzletet, aki az általunk elvégzett munkát, vagy leszállított terméket nem hajlandó kifizetni?  
  • Mennyire használható a már többször, legutóbb április 1-én módosított csődtörvény, és milyen az ítélkezési gyakorlat?
  • Honnan kaphatunk hiteles adatokat a szerződött partnereinkről, és melyek azok a cégek, amiket érdemes elkerülnünk?
  • Milyen gyakorlati tapasztalatokat, tanácsokat kaphatunk olyan cégek vezetőitől, akik már több alkalommal is sikerrel kezelték kintlévőségeiket?

A fenti kérdésekre is választ kaphat 2014. június 12-én, ha eljön a Napi.hu által szervezett szakmai konferenciára.

Helyszín: Radisson Blu Béke Hotel, 1067 Budapest, Teréz Krt. 43.

Bővebb információk az előadásokról az előadókról, valamint jelentkezés itt

Az elmúlt 12 hónapot összehasonlítva az ezt megelőző időszakkal, jól látható, hogy az extrém, 90 napos – erősen fizetésképtelenségre utaló – késések aránya is csökkent, amit szintén pozitív trendként könyvelhetünk el a magyar cégek fizetési szokásaival kapcsolatban.   Remélhetően a fizetési szokásokban bekövetkezett pozitív trend a jövőben is tovább folytatódik, és nemcsak hitelezőik erősödő nyomása miatt fizetnek gyorsabban a vállalkozások. A javuló számlafizetések ugyanis a gazdaság élénkítését is elősegítik, mivel ha a cégek hamarabb jutnak pénzükhöz, további beruházásokat is gyorsabban tudnak megvalósítani.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.