Jön az egyéni cégforma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tetszés szerinti jegyzett tőke és ehhez járuló, az alapító okiratban rögzített pótbefizetési kötelezettség lehet az egyik feltétele az egyéni vállalkozói igazolvánnyal létrehozható egyéni cégnek.

A jegyzett tőke és a pótbefizetés összege – tekintettel a hitelezői érdekek védelmére – nem lehet kevesebb, mint a kft. mindenkori törvényi tőkeminimuma – tájékoztatta a Világgazdaságot az egyéni cégről szóló törvény előkészítéséről Sáriné Simkó Ágnes, az igazságügyi és rendészeti tárca főosztályvezetője. Ilyenkor a cég felelőssége a jegyzett tőke és a pótbefizetés összegéig korlátozódna. Ez kiderülne elnevezéséből is (kfec).
Szintén jelezné az elnevezés, ha az egyéni vállalkozó, mert célszerűbbnek látja – és a tervek szerint megteheti majd –, a korlátlan felelősséget választja. Például azért, mert úgy véli, hogy ezáltal megőrizheti a róla eddig kialakított kedvező képet az üzleti életben. Ez esetben tehát változatlanul magánvagyonával is helyt kellene állnia immár korlátlan felelősségű egyéni cégként (ec).
A főosztályvezető asszony utalt arra: jelenleg az egyéni vállalkozásról szóló törvény mindössze két paragrafus erejéig foglalkozik az egyéni céggel, voltaképpen valós tartalom nélkül. Most még csak mintegy „ugródeszkául” szolgál ahhoz, hogy az egyéni vállalkozás könnyen gazdasági társasággá alakulhasson. A leendő törvény a mainál többrétűbb, árnyaltabb szabályozást ad majd. A konstrukcióval elkülönülhet egymástól a vállalkozó saját és a vállalkozás vagyona, ez sokak régi igénye.
Az elképzelések szerint az egyéni céget ugyanúgy a körzetközponti jegyzőnél lehet majd nyilvántartásba venni, mint az egyéni vállalkozást.

Sáriné Simkó Ágnes hangsúlyozta, hogy az egyéni cég valódi cég lesz, de nem gazdasági társaság. Lehetőséget ad az érdekeltnek arra, hogy vállalkozását továbbfejlessze a számára jól bevált egyéni keret megtartásával, azaz ha nem kívánja, ne egy gazdasági társasági formát – egyszemélyes kft.-t vagy rt.-t – válasszon, hanem az új sajátos megoldást. Az egyéni cégre – miként a gazdasági társaságokra – kiterjednének a csődszabályok. Vonatkozna rá a bérgarancia-törvény is, ez azért fontos, mert jelenleg az egyéni vállalkozó befizet ugyan a bérgarancia-alapba, de munkavállalója nem részesülhet abból. Ugyancsak érvényesülne rá a számviteli és a társaságiadó-törvény.

A leendő törvény elkülönül az egyéni vállalkozás szabályozásától, az utóbbit csak annyiban módosítaná, amennyiben a két forma kapcsolata igényli. Az előkészítők – az érdek-képviseleti szervekkel együttműködésben – azt remélik, az év végéig a parlament elé kerülhet a tervezet.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

Májusban létrejön Magyarország második legnagyobb bankja

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését. Így a bankcsoport két tagja, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését. Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz.