Jövőre jöhet a csődhullám Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. szeptember 16.
Címkék: , ,
Rovat:
A fizetésképtelenség tekintetében idén 5 százalékos lehet a növekedés, de jövőre ez a szám 15 százalékra emelkedhet – hívja fel a figyelmet az Euler Hermes hitelbiztosító legfrissebb előrejelzésében.

Magyarország 2022-re érheti el a járvány előtti gazdasági teljesítményt, addig kemény két év vár a magyar vállalatokra. Magyarország Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan szenvedi meg a járvány gazdasági hatásait, és a kilábalás is hasonló mintát követ majd. A hitelbiztosító 2020-ra 7,4 százalékos GDP-visszaesést vár Magyarországon, 4,8 százalékkal csökkenő fogyasztást, 3,8 százalékos inflációt és 6 százalékos munkanélküliséget.

Az ipar teljesítményének és a lakosság fogyasztásának harmadik és negyedik negyedévi alakulása fogja meghatározni a magyar gazdaság idei teljesítményét.

Az Euler Hermes szerint a magyar ipari termelés a harmadik negyedévben 18 százalékkal, az utolsó negyedévben pedig 25 százalékkal csökken majd az előző év azonos időszakához képest. Egész évre vonatkozóan ez akár 10 százalékos ipari termelésvisszaesést is jelenthet majd. Pozitív fordulatra a jövő év második negyedévéig kell várni.

A vállalati fizetésképtelenségek számát tekintve Magyarországon a hitelbiztosító 5 százalékos növekedést vár ebben az évben, de jövőre az esetszám 15 százalékkal emelkedhet.

Az Euler Hermes prognózisa szerint sok minden múlik azon, hogy mi lesz a hitelmoratórium lejárta után, és milyen további kormányzati források válnak elérhetővé a nehéz helyzetbe jutott vállalatok megsegítésére.

Az Euler Hermes fenntartotta Magyarország “B2”-es minősítését az országkockázati besorolásában, de a kilátásokat negatívra rontotta. Várakozásuk szerint a szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős export kitettség, a turizmus visszaesése, és a fogyasztási trendekben várható változások miatt 2021-től emelkedik a vállalati fizetésképtelenségi kockázat Magyarországon. A B2 minősítéssel Magyarország egy kockázati szinten van Bulgáriával, Izlanddal, Horvátországgal. Szlovákia és Csehország “A2” országkockázati besorolása nem változott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Csőd szélére került a magyar vendéglátóipar
2020. március 18.

A vendéglátóhelyek tulajdonosai vendégek nélkül egyszerűen képtelenek lesznek kifizetni az alkalmazottakkal járó közterheket és a bérleti díjakat – figyelmeztet közleményében a Deloitte.

12 tipp hogyan spórolhat áfát szabályosan
2020. április 6.

Minden cég keresi a lehetőségeket, főként bizonytalan gazdasági környezetben, hogyan javíthatja likviditását. Erre több lehetőség kínálkozik az áfa terén is, amely akár most, akár később segítséget nyújthat a gazdálkodóknak a cash-flow helyzetük stabilizálására.