Kamarai hozzájárulás: közeleg a határidő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén is március 31-éig kell befizetniük a hazai vállalkozásoknak a kötelező kamarai hozzájárulást. A fizetés elmulasztását az adóhatóság szigorúan szankcionálja, és adók módjára hajtja be az 5000 forintot. Mentesülnek ugyanakkor a befizetési kötelezettség alól azok az egyéni vállalkozók, akik szüneteltetik tevékenységüket.


Egy 2012-es törvénymódosítás értelmében – idén már harmadik alkalommal – március végéig kell befizetnie a legtöbb magyar vállalkozásnak az 5000 forintos kamarai hozzájárulást a területileg illetékes kamaráknak. A kötelezettség alól csak az agrárgazdaságok és az egyéb, kötelező kamarai tagsággal működő szakmákban érdekelt vállalkozások jelentenek kivételt. Amennyiben a hozzájárulást befizető iparkamarai tag is, akkor a tagdíjba betudják a befizetett hozzájárulás összegét, tehát tagdíjat a hozzájárulással csökkentett összegben kell megfizetni.

Az új Ptk.: amit egy munkajogásznak tudnia kell – szakmai előadássorozat

Az egyes előadásokra külön-külön is jelentkezhet! A teljes előadássorozat ára magában foglalja az áprilisban megjelenő új Kommentár a Munka törvénykönyvéhez című kiadványt.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

A vállalkozók által befizetett kamarai hozzájárulás a területi kamarákhoz érkezik és a befolyt összegeket a befizetőknek nyújtott szolgáltatások működtetésére használják fel. A pénz 90 százalékát tanácsadásra fordítják a kamarák, a maradék 10 százalékból pedig a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara pályázatfigyelő- és kereskedelmi partnerkereső rendszereket működtet.

Kötelezettségek még a fizetés előtt

Minden induló vállalkozásnak a cég bejegyzését követő öt napon belül kezdeményeznie kell a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételt és egyúttal befizetni a kamarai hozzájárulást. A kamarák rendszeresen ellenőrzik a nyilvántartást és ha azt tapasztalják, hogy a cég, vagy egyéni vállalkozó valamilyen okból nem szerepel abban, akkor felszólítjá a szervezetet, hogy öt munkanapon belül tegyen eleget a kötelezettségének.

Ha ezután sem történik meg a regisztráció, a kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást és a NAV-val közösen intézkedik a díj behajtásáról. A fizető, de hibásan regisztrált vállalkozások pedig kényszer-regisztráción esnek át.

A regisztráció háromféleképpen történhet, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara honlapján online, az innen letöltött űrlapok kitöltésével és személyesen is. Fontos, hogy a nyilvántartásba vételi kérelmet a kamara csak akkor teljesíti, ha a kamarai hozzájárulás megérkezett a számlájára.

Hogyan fizessük?

A kamarai hozzájárulást banki átutalással, az ügyfélszolgálaton igényelt postai csekken, vagy akár készpénzben is lehet fizetni. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba fel kell tüntetni a kérelmező adószámát, és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

A nyilvántartásba vételről elektronikus értesítést kap a befizető vállalkozás, amely tartalmazza a cég kamarai regisztrációs számát, valamint a kamarai hozzájárulás kifizetéséről szóló igazolást. Ezen szerepel a befizető neve, címe, adószáma, a befizetett összeg, a kamarai nyilvántartási szám, valamint a befizetéssel érintett időszak. A hozzájárulást egyébként az ügyfélszolgálaton személyesen is be lehet fizetni.

Mi történik, ha nem fizetünk?

Ha a vállalkozások nem fizetik be március 31-ig az 5000 forintos díjat, úgy az köztartozásnak minősül és az adóhatóság mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be.

Február végéig nagyjából 7300 vállalkozótól szedte be a NAV a regisztrációs díjat, de még nem minden kamara intézkedett a behajtásról. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – az ország legnagyobb területi kamarája – ráadásul nem támogatta a MKIK kezdeményezését, amelynek következtében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megindítja az elmaradt kamarai hozzájárulás összegének behajtását, mivel azt időszerűtlennek tartja – írta egy korábbi közleményében a BKIK.

Céginfo.hu – az üzleti információ

Ha szeretne részletesebb információhoz jutni meglévő vagy leendő üzleti partnereiről, üzleti érdekeltségeikről, pénzügyi helyzetükről, akkor látogasson el a ceginfo.hu oldalra!

A saját igényei alapján kiválasztott előfizetési modulokat itt rendelheti meg

A közlemény szerint a BKIK az adóhatósági eljárásának megindítását időszerűtlennek és vállalkozásbarátnak nem nevezhető lépésnek tartja, ráadásul nem sokkal az idei évi határidő, 2014. március 31. lejárta előtt.
Megítélésük szerint a NAV általi behajtás a legvégső eszköz, ezt a lépést meg kell előznie egyéb módszereknek, mint a vállalkozások tájékoztatása, illetve figyelmük felhívása a törvényi kötelezettségre – írja közleményében a köztestület.

Ki mentesül a fizetés alól?

A gazdasági kamarákról szóló törvény év eleji változása értelmében nem kell megfizetnie a kamarai hozzájárulást azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik tevékenységüket egész naptári évben szüneteltették és ezt bejelentették a nyilvántartást vezető területi kamarának. Ha a vállalkozó a tavalyi év után 2014-ben is szüneteltetné a tevékenységet, a bejelentés megtörténtével mentesül az idei évi regisztrációs díj befizetése alól.

Mit kapunk cserébe?

A befizetett kamarai hozzájárulásért a területi kamarák térítésmentes szolgáltatásokat kínálnak a vállalkozásoknak, ami egyrészt tanácsadást jelent gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, másrészt üzleti partnerkeresést és pályázatfigyelést is tartalmaz. A regisztrált vállalkozások az Üzlet@Hálón portált használhatják új partnerek megtalálására, ide feltölthetik termékeik és szolgáltatásaik részletes leírását, ajánlataikat, híreiket, a többi regisztrált vállalkozó pedig ezek között keresgélhet.

A pályázatfigyelésre is egy online felület áll a vállalkozások rendelkezésére: ide kerülnek fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az önkormányzatok pályázatai, valamint a közbeszerzési tenderek, amelyekről a bejelentkező cégek automatikus értesítést kaphatnak kategóriánként lebontva.

További részleteket a kamarai szolgáltatásokról itt talál.


Kapcsolódó cikkek