Kamarai regisztráció: nem kell számlát adni róla


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kamara nem nyújt áfaköteles szolgáltatást a kötelező regisztrációs díjért cserébe, így arról nem is kell számlát adnia – közölte az MKIK az adóhatóság állásfoglalása alapján.


Egyes szakmai szervezetek és vállalkozások kifogásolták, hogy a kamarai nyilvántartással járó 5000 forintos kamarai hozzájárulás befizetéséről a területi kamarák számlát, vagy más pénzügyi bizonylatot nem állítanak ki.

Az MKIK megkeresése alapján a NAV szakmai véleményt adott ki, amely megerősítette: a kamara a hozzájárulás ellenében nem teljesít az Áfa törvény hatálya alá tartozó szolgáltatásnyújtást, így arról nem kell számlát kiállítani. A kamarai hozzájárulással kapcsolatos bizonylatolási kötelezettséget a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény számviteli bizonylatokra vonatkozó előírásainak megfelelően kell teljesíteni. A NAV nem emelt kifogást a megkereséshez mellékelt és a területi kamarák által számviteli bizonylatként kiadandó igazolás mintájával kapcsolatban sem – olvasható a Dunai Péter MKIK főtitkár által jegyzett közleményben.

A gazdálkodó szervezet nyilvántartásba vételéről és a kamarai hozzájárulás befizetéséről az igazolást a területi kamarák várhatóan 2012. áprilisától fogják kiadni.

Forrás: MTI OS


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.