Kamarai regisztráció: nem kell számlát adni róla


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kamara nem nyújt áfaköteles szolgáltatást a kötelező regisztrációs díjért cserébe, így arról nem is kell számlát adnia – közölte az MKIK az adóhatóság állásfoglalása alapján.


Egyes szakmai szervezetek és vállalkozások kifogásolták, hogy a kamarai nyilvántartással járó 5000 forintos kamarai hozzájárulás befizetéséről a területi kamarák számlát, vagy más pénzügyi bizonylatot nem állítanak ki.

Az MKIK megkeresése alapján a NAV szakmai véleményt adott ki, amely megerősítette: a kamara a hozzájárulás ellenében nem teljesít az Áfa törvény hatálya alá tartozó szolgáltatásnyújtást, így arról nem kell számlát kiállítani. A kamarai hozzájárulással kapcsolatos bizonylatolási kötelezettséget a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény számviteli bizonylatokra vonatkozó előírásainak megfelelően kell teljesíteni. A NAV nem emelt kifogást a megkereséshez mellékelt és a területi kamarák által számviteli bizonylatként kiadandó igazolás mintájával kapcsolatban sem – olvasható a Dunai Péter MKIK főtitkár által jegyzett közleményben.

A gazdálkodó szervezet nyilvántartásba vételéről és a kamarai hozzájárulás befizetéséről az igazolást a területi kamarák várhatóan 2012. áprilisától fogják kiadni.

Forrás: MTI OS


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.

2024. június 13.

Az MNB 45 millió forintos bírságot szabott ki egy szlovákiai cégre

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását, valamint feljelentést is tesz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.