Keményebben büntetik a bennfentes kereskedelmet


Az MNB kezdeményezésére jövőre szigorodnak a büntető törvénykönyv (Btk.) tőkepiaci visszaélésekre vonatkozó tényállásai, így január elejétől bennfentes kereskedelemnél, tiltott piacbefolyásolásnál minősített eset lesz, ha a bűncselekményt tőzsdei céghez kötődő személy követi el – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A közleményben kiemelték, hogy öt év szabadságvesztést és magas összegű piacfelügyeleti bírságot kockáztat az a személy, aki a visszaélést nyilvánosan jegyzett cég tisztségviselőjeként vagy alkalmazottjaként követi el.

A szigorítás a tőzsde minden kereskedési helyszínén – így a fő piac mellett az Xtend és az Xbond piacokon – listázott kibocsátóra vonatkozik – jelezték.

Az MNB felidézte, hogy 2016 óta majdnem 40 esetben tett feljelentést bennfentes kereskedelem vagy tiltott piacbefolyásolás gyanúja miatt, továbbá összesen csaknem 800 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. Ebből a piaci manipuláció miatt kiszabott bírságok meghaladták a félmilliárd forintot, miközben a bennfentes kereskedelem miatti bírság szűk 300 millió forintot tett ki.

Az MNB által feltárt piaci visszaéléseket esetenként tőzsdei cégek tisztségviselői, alkalmazottai követték el, akik pozíciójukkal, helyzetükkel súlyosan visszaéltek – mutattak rá.

A jegybank javaslatára jövőre már jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, azaz bűncselekménynek minősül az engedély nélküli közösségi finanszírozás (crowdfunding), a nyilvántartásba vétel nélküli nyugdíjtermék forgalmazása, illetve a bejelentés hiányában végzett elektronikuspénz-értékesítés is – hívta fel a figyelmet végül közleményében a jegybank.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.