Keményebben büntetik a bennfentes kereskedelmet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az MNB kezdeményezésére jövőre szigorodnak a büntető törvénykönyv (Btk.) tőkepiaci visszaélésekre vonatkozó tényállásai, így január elejétől bennfentes kereskedelemnél, tiltott piacbefolyásolásnál minősített eset lesz, ha a bűncselekményt tőzsdei céghez kötődő személy követi el – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A közleményben kiemelték, hogy öt év szabadságvesztést és magas összegű piacfelügyeleti bírságot kockáztat az a személy, aki a visszaélést nyilvánosan jegyzett cég tisztségviselőjeként vagy alkalmazottjaként követi el.

A szigorítás a tőzsde minden kereskedési helyszínén – így a fő piac mellett az Xtend és az Xbond piacokon – listázott kibocsátóra vonatkozik – jelezték.

Az MNB felidézte, hogy 2016 óta majdnem 40 esetben tett feljelentést bennfentes kereskedelem vagy tiltott piacbefolyásolás gyanúja miatt, továbbá összesen csaknem 800 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. Ebből a piaci manipuláció miatt kiszabott bírságok meghaladták a félmilliárd forintot, miközben a bennfentes kereskedelem miatti bírság szűk 300 millió forintot tett ki.

Az MNB által feltárt piaci visszaéléseket esetenként tőzsdei cégek tisztségviselői, alkalmazottai követték el, akik pozíciójukkal, helyzetükkel súlyosan visszaéltek – mutattak rá.

A jegybank javaslatára jövőre már jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, azaz bűncselekménynek minősül az engedély nélküli közösségi finanszírozás (crowdfunding), a nyilvántartásba vétel nélküli nyugdíjtermék forgalmazása, illetve a bejelentés hiányában végzett elektronikuspénz-értékesítés is – hívta fel a figyelmet végül közleményében a jegybank.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Magyarországnak bőven van teendője a régiós “hosszútávfutásban”

A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül az egyik fontos mutató, a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP – alapján a magyar gazdaság gyengébben áll a többi régiós országhoz képest. Az uniós átlag háromnegyedénél jár most Magyarország, míg Csehország 91, Lengyelország 80, Románia 78 százalékos arányt tud felmutatni, miközben Szlovákia viszont csak 73 százalékot. Ahhoz, hogy a magyar felzárkózás ütemesebb legyen, a képzett, minőségi munkaerő irányába kell elmozdulni.

2024. április 19.

Az MNB 28 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését – közölte a jegybank pénteken.

2024. április 19.

Rosszul meghatározott árral sokat lehet bukni az ingatlaneladáson

Minél hosszabb ideig van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb az esély, hogy csak komoly árengedménnyel lehet értékesíteni, mutatott rá az Otthon Centrum elemzése, amely az értékesítési idő és az alku mértékének összefüggését vizsgálta.