Keveset kérnek az álláskeresők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar álláskeresők fizetési igényei 25-30 százalékkal maradtak el tavaly a valós fizetésektől – derül ki a workania.hu legfrissebb kutatásából.


A portál közleménye szerint a workania.hu adatbázisában az álláskeresők által megadott fizetési igények átlaga 2012-ben 170 400 forint volt, ami messze elmarad az országos 221 000 forintos bruttó átlagbértől.

Az eredmények minden évben azt mutatják, hogy az álláskeresők nem mernek annyit kérni, mint amennyit valójában kaphatnának. A pályázók fizetési igényei ugyanis rendszerint 25-30 százalékkal elmaradnak a valós fizetésektől – foglalta össze a kutatás eredményeit a közlemény szerint Ficza János, a workania.hu PR menedzsere.

Tavaly viszont már többet kértek az álláskeresők, mint 2011-ben, hiszen akkor még 162 600 forint volt az átlag fizetési elvárás egy pályázónál, míg 2010-ben mérték a legalacsonyabb értéket: átlagosan 158 ezer forintot.

Ficza János úgy vélekedett: ez nem azt jelenti, hogy három évvel ezelőtt az emberek kevesebbért is hajlandóak lettek volna dolgozni, arról van szó inkább, hogy jelenleg már kevesebben merik megadni a bérigényüket a jelentkezés során, aki pedig megadja, az némileg magasabb összeget mond mint korábban.

A legtöbbet Budapesten kérik a pályázók, átlagosan 195 200 forintot. A fővárost Győr-Moson-Sopron, Vas illetve Komárom-Esztergom megye követi. Havi 180 ezer forint feletti összeget kérnek még Fejér, Veszprém és Pest megye álláskeresői. A legalacsonyabb, nettó 150 ezer forint alatti fizetési elvárás pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye álláskeresőinél mutatkozik.

A bőr-textil és ruhaipar területén kérik átlagosan a legkevesebbet a dolgozók: havi mintegy 123 000 forintot, míg a segédmunkások 129 ezres, az értékesítés és a kereskedelem területén állást keresők pedig 144 ezres fizetési igényt jelöltek meg. Havi nettó 150 ezer forint körüli a bérigény a gyártás-termelés, a biztonság és védelem, valamint az adminisztráció területén. A legmagasabb fizetési elvárások az építőipar (253 500 forint), a információs technológiák (233 100 forint), valamint marketing, reklám, PR (231 600) területére jelentkező pályázóknál mutatkoztak – derült ki a felmérésből.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.