Kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése a gazdálkodóknak


Hétfőn elkezdődik a közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése, a részfizetésekkel együtt összesen 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdálkodók az év végéig – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter.

Nagy István szerint a magyar agrárium a változások időszakát éli, a háborúk és az éghajlatváltozás hatásai nehezítik a termelést, a kihívásokat jelentős erőfeszítések árán lehet csak mérsékelni. A legmeghatározóbb most az EU-ba mennyiségi korlátozás nélkül, vámmentesen érkező ukrán gabona, amely lefoglalná a terménytároló kapacitásokat és ellehetetlenítené a belföldi termelőket, Magyarország ezért kénytelen volt nemzeti hatáskörben intézkedni – emlékeztetett a miniszter. A gazdálkodóknak igazodniuk kell a közös agrárpolitika új előírásaihoz is, ám az igényléseiket a megváltozott szabályok közepette ismét valamennyien be tudták nyújtani – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a bizonytalanságok miatt minden pénzügyi segítség felértékelődött. Kiemelte ezek közül az új kamattámogatott forgóeszköz-finaszírozási lehetőségeket, az Agrár Széchenyi Kártya Max+ plusz kamattámogatott hiteleit, a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitelprogramjait. A kormány ebben a kivételesen nehéz helyzetben is a gazdák mellett áll, az előlegek kifizetésének minden feltétele biztosított – tette hozzá a tárcavezető.

Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, hogy az uniós agrárpolitika változása miatt más EU-tagállamokban csökkentek a területalapú támogatások, Magyarországon ugyanakkor a kormány kiegészítő finanszírozásával sikerült megőrizni a kifizethető forrás összegét. Idén tavasszal 155 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet, az előlegfizetés november 30-ig tart, mértéke az uniós jog szerinti maximum, vagyis a teljes támogatási összeg 70 százaléka. Ezen a héten 74 ezer gazdálkodó összesen 54,4 milliárd forintot kap, a következő héten az újraelosztó támogatások kifizetése kezdődhet el – közölte.

Hektáronként számolva az alaptámogatás 37 900 forint, a kis- és közepes gazdaságok újraelosztó támogatása az első 10 hektárra 22 400 forint, 10 és 150 ezer hektár között 12 300 forint előleget jelent. A termeléshez kötött, célzott ágazati támogatásra jogosultak közül a tejhasznú tehén-, a hízottbika- és az anyajuh-tartás, az extenzív- és intenzív gyümölcskertészet számíthat előlegre. Az agrárökológiai programra a jogcím sajátosságai miatt jövőre várhatók a kifizetések – mondta az államtitkár.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

Közös adományozásra hív az Ökomenikus Segélyszervezet és a Mastercard

Az ügyfeleket bevonva indított közös adományozási programot az Ökumenikus Segélyszervezet támogatására az MBH Bank és a Mastercard. A karitatív kampány során minden bankkártyás vásárlás után gyarapodik az MBH Bank és a Mastercard által a segélyszervezetnek adományozott összeg. A jótékonysági kampány az idei ünnepi időszakban, december 4. és 31. között zajlik, az ügyfeleknek pedig nincs más teendőjük, mint használni Mastercard bankkártyájukat.

2023. december 7.

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 7.

Átrendeződés az ingatlanpiacon: felértékelődtek a korszerű irodák

Megtörtént a fordulat, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a bérlők egyre inkább az alacsony üzemeltetési költségű, korszerű irodákat keresik, és ezt szem előtt tartva akár magasabb bérleti díjat is hajlandóak fizetni. A kereslet átrendeződése azoknak a property- és facility management cégeknek is kedvez, amelyek korszerű megoldásokkal, erős szakértői csapattal képesek magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleiknek. A siker egyik kulcsa a hatékony energiagazdálkodás.